Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Дебеланата/Dumplin'


Даниела Макдоналд
Производство: САЩ

Времетраене: 110 минути

Режисьор: Anne Fletcher/Ан Флечър

Сценарий: Kristin Hahn/Кристин Хан

В ролите:
Danielle Macdonald/Даниел Макдоналд, Jennifer Aniston/Дженифър Анистън, Odeya Rush/Одея Ръш, Харолд Периньо Мл., Dove Cameron/Дав Камерън

Жанр: Coming-of-Age- комедия

Световна премиера: 07.12.2018

Премиера в България:

Възрастова група:

Сюжет:

"Дебеланата/Dumplin'" по популярния бестселър на Джули Мърфи, разказва за затлъстяла американска тийнейджърка Уилоудийн (Danielle Macdonald), която страда от комплекс за малоценност по отношение на наднорменото си тегло, донякъде насаждано и от нейната майка Rosie Dickson (Jennifer Aniston) - бивша кралица на красотата, която си изкарва прехраната с организацията на местния конкурс за мис - Miss Teen Bluebonnet Pageant/Мис подрастваща синя лупина. Майка ѝ се обръща към нея с прозвището - Поничка, с което Уилоудийн става за смях пред съучениците си.

Copyright:www.backdoornews.com


В глухата провинция в Тексас момичето се опитва да не обръща внимание на подигравките и подмятанията за своето наднормено тегло и се утешава с песните на Доли Партън, които обожава. Изведнъж Уил (Даниел Макдоналд) решава да участва в конкурса на майка си, но не за да го спечели, а един вид протест срещу патриархалните порядки, срещу наложените от мъжете догми за женска красота в духа на феминизма. Постъпката ѝ окуражава и друга местна дебелана Millie Michalchuk (Maddie Baillio) да я последва, но тя няма революционни амбиции, тя просто иска да реализира детската си мечта, да участва в конкурс за мис. Аналогично на британеца Майкъл Едуардс/Michael Edwards - "Eddie the Eagle / Еди Орела", който не отива на олимпиада, за да я спечели, а само да участва.

До към средата на филма "Дебеланата/Dumplin'" на Anne Fletcher, идеята за еманципация на дебелите жени, за революция срещу общоприетия идеал за женска красота, печели публиката с позитивния си характер. Подобна е идеята и на "Isn’t It Romantic" (2019) на Todd Strauss-Schulson. Няма лошо Холивуд да помага на дебелите жени, с каквито в САЩ гъмжи, да се отърват от комплекса си за малоценност. Най-късно в средата на филма на зрителите им става ясно, че авторите му съвсем не са загрижени да помагат на дебелите жени. Двете героини - дебелани търсят съдействие от мъже-гейове, как да се разкрасят, че да станат конкурентоспособни на стройните кандидатки за мис. След като гейовете могат да се издокарат за хетеросексуални мъже, защо да не могат дебелите жени да направят същото, вместо да се напрягат да отслабват.

И действително мъжете-хомосексуалисти ги открехват как да се поднесат. Rosie Dickson (Jennifer Aniston) се появява на конкурса за мис всяка година облечена в роклята, с която на времето е спечелила титлата мис. Но този път тя не може да закопчае роклята си, защото с напредване на годините и талията ѝ се е разширила. Отново на помощ идват гейовете, кито я обличат в своя рокля и Rosie Dickson отново е прелест.

Идеята на филма е да вдъхне смелост на малцинствата от гейове и жени-дебелани, как да прелъстяват хетеросексуалните мъже, как да се конкурират със стройните жени. Докато хомосексуалните мъже не могат да родят деца, то жените с патологично затлъстяване могат. Но според еволюционната теория, "силуета на пясъчен часовник" при жената е признак на плодовитост и добро здравословно състояние. А с това и очакванията, стройната жена да роди здраво поколение.

Ако до сега бяха известни НПО за защита от дискриминация на извратеняци и хора с вродени телесни аномалии ( дисгеника), чиито членове често ги изваждат да протестират срещу неудобни за САЩ политици, то не е изключено в близко бъдеще структурите на Джордж Сорос да се обогатят и с НПО за подкрепа и финансиране на жени, страдащи от патологично затлъстяване. За което в повечето случаи те сами са си виновни, че нямат воля да ограничат храната.

Провеждане на диета за отслабване е едно от малкото неща на този свят, които зависят единствено от индивида. Не можеш да станеш богат чрез силна воля, труд и талант, не можеш да станеш красив, ако си се родил грозен. Но със силна воля можеш да отслабнеш!

"Дебеланата/Dumplin'" на Anne Fletcher е посредствен, нискобюджетен филм, в който Дженифър Анистън халтури. Оценките на западната критика са високи, защото "Дебеланата/Dumplin'" не ползва изтърканите клишета за американските войници, които с цената на саможертва спасяват света от гибел - "Мумията/The Mummy" 2017, или перманентно облачното небе над СССР и ГДР - "Bridge of Spies" (2015) на Steven Spielberg, "Child 44 / Дете 44" на Daniél Espinosa, "Червената лястовица/Red Sparrow" на Франсис Лорънс.

Идеята на "Дебеланата/Dumplin'" на Anne Fletcher е нова и оригинална, да обособи още едно малцинство в човешкото общество - малцинство на дебелите жени, на които американците ще внушават, че са дискриминирани, защото не им разрешават да участват в конкурси за мис. И американците ще им помогнат да си отстоят правата.


Още по темата:

Рецензии за филми

Жанровете в киното


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени