Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Bird Box/Кутия за птици


Сандра Бълок
Производство: United States

Времетраене: 124 минути

Режисьор: Сузане Биер/Susanne Bier

Сценарий: Ерик Хейсерер/Eric Heisserer

В ролите:
Sandra Bullock/Сандра Бълок, Роза Салазар, Сара Полсън, John Malkovich/Джон Малкович, Trevante Rhodes/Треванте Роудс, Том Холандър

Жанр: post-apocalyptic- трилър

Световна премиера: 21.12.2018 г.

Премиера в България:

Възрастова група:

Сюжет:

Действието се развива в постапокалиптичен свят, в който не е опасно да издаваш всякакви звуци, както в "A Quiet Place/Нито звук" на Джон Кразински, в "Bird Box/Кутия за птици" е опасно да си отвориш очите и да виждаш. Мистериозна сила унищожава всеки, който погледне към нея и хората се движат по улиците само с вързани очи. Единствено психиатрично болните не ги лови заразата и те играят ролята на злодеи, които предизвикват здравите хора да погледнат, след което да се самоубият.

Copyright:www.backdoornews.com


Малъри (Сандра Бълок) е в напреднала бременност, без мъж, която се бори да оцелее. С група хора от кол и въже, Мелъри се скрива в дома на циничен егоист - Douglas (John Malkovich). От време на време на вратата на дома се чука от пришълци, които молят за помощ (както бежанците, извозвани до Европа от организациите на Джордж Сорос). Някои от пришълците наистина се нуждаят от помощ и укритие от мистериозната сила навън, други обаче са от групата психиатрично болни, които целят да вкарат мистериозната сила в дома и хората да измрат. Също както бежанците от Африка - едни търсят укритие и помощ, други идват в Европа с терористични намерения. В крайна сметка във филма на Susanne Bier побеждава алтруизмът над егоизма, както глобализмът на George Soros & Co. трябва да победи над националните държави.

"The supranational sovereignty of an
intellectual elite and world bankers
is surely preferable to the national
auto-determination practiced in past
centuries."

David Rockefeller

"Наднационалният суверенитет на елита
на интелектуалците и световните банкери,
без съмнение е за предпочитане пред
националната независимост, практикувана
в бившите столетия."

Дейвид Рокфелер
- Билдърбъргската конференция 6. - 9. юни 1991, Baden-Baden/Германия

Tom (Trevante Rhodes) е американски ветеран от войната в Ирак. Том с патос разказва на Malorie, как в Ирак закрилял един иракски баща на три деца, които всеки ден водел на училище. (Всички знаем, че американците заминаха в Ирак, да охраняват иракските деца, като ходят на училище.) Когато укритието е обргадено от въоръжени психиатрично болни пришълци и ножът опира до кокала, Том решава да се жертва, за да спаси семейството си, състоящо се от чужда жена с две деца, които не са от него, едното от тях дори не е и от тази жена.

Мотивът за семейство от хора без кръвна родствена връзка не е случаен. Той присъства и в "The Darkest Minds/Тъмна дарба" и целта му е да да приучава европейците, че техните семейства не непременно се състоят от хора, между които има кръвна връзка, а с араби, африкаци, афганистанци и пр. бежанци. Лайтмотив и в джендър-теорията е еднополови бракове, при които родителите нямат кръвна връзка с децата. Покъртителна е сцената, в която Tom с вързани очи застрелва няколко въоръжени нашественици, всеки само с по един куршум. Че нали Tom е американски войник и освен че се жертва за чужди хора, с вързани очи стреля безпогрешно. Също толкова блестяща е и Malorie (Сандра Бълок), която с вързани очи гребе с лодка по река без да обърка посоката, та дори успява с вързани очи да оцелее и да спаси от водата двете деца, след като лодката на един бързей се преобръща.

И не само в холивудските филми американците са свръхчовеци. На 27.12.2018 г. световните медии съобщиха, че американец е първия човек, прекосил Антарктида пеша. За разлика от американското кино и световните СМИ - всички контролирани от няколко лихварски династии, в действителност половината от американските ветерани от Ирак са заболели от "Gulf War syndrome", вследствие на което те и техните деца са станали инвалиди, а не са се научили да стрелет с вързани очи.

В края на филма, Malorie се добира до спасителите, които всъщност се оказват училище за слепи. Т.е. при създалата се ситуация оцеляват слепите и психиатрично болните. Същата концепция има и филмът "В мъглата / Dans la brume" на Даниел Роби, в който оцеляват само хората с рядко заболяване. Идеята е тихомълком да се намекне за по-особените хора, хората с нестандартна сексуална ориентация - джендър пропагандата.

"Bird Box/Кутия за птици" на носителката на "Оскар" Сузане Биер/Susanne Bier е изпъстрен със сцени, които присъстват и в много други филми от този жанр. Освен изтърканите жанрови клишета, Сузане Биер използва напълно безсмислено Flashback във филма, вероятно за да се придържа към романа на Josh Malerman. Ако не беше добрата игра на Sandra Bullock, "Bird Box/Кутия за птици" щеше да е най-обикновен, третокласен B-Movie, който не се прожектира по кината, а се разпространява само на DVD по видеотеките.


Още по темата:

Човечеството откачи по 'Кутия за птици'

Рецензии за филми


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени