Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Фалцет


Фалцет
Фалцет (на италиански: falsetto, falso - фалшив, лъжлив) е особен маниер на говорене или пеене, който се постига чрез притискане на Cartilagines aryt(a)enoideae, Ez. Cartilago aryt(a)enoidea на гръкляна. При фалцет мъжкият глас се сдобива с допълнителен регистър в честотния диапазон на женския глас, а женският глас заприличва на детски глас. Целта на пеене на фалцет е мъж да имитира/замести женски вокал, а жената да се прави на Лолита.

Фалцетът е беден на обертонове и звучи остро, стерилно и безцветно, в сравнение с модалния глас, контратенора, сопрана и мъжкия алт. При фалцета гласовите връзки не вибрират изцяло, а само част от тях, при което мъжкия глас звучи една октава по-високо.

Copyright:www.backdoornews.com


Съществуват недоказани слухове, че още през 9-ти век персийския музикант Abu Hassan Ali ben Nafi е използвал фалцет и е инспирирал трубадурите в Европа. Операта възниква като жанр в музиката в края на 16-ти век, но високите мъжки партии са се пеели не на фалцет, а са били изпълнявани от момчешки хорове и кастрати.

През епохата на ренесанса и класицизма фалцет се използва само като комичен ефект. Чак през 20-ти век в духа на джендър първоначално в класическата музика на британския композитор Бенджамин Бритън започва да се композира музика за фалцет-вокал - Oberon in A Midsummer Night’s Dream, Aldeburgh Festival 1960. Тогава започва и епохата на феминизма - в модата навлизат пантолони за жените и дълги коси за мъжете.
Ванеса Паради
Като маниер на пеене от тогава фалцетът масово навлиза и във всички течения на съвременната попмузика: The Beach Boys, Freddie Mercury, Mick Jagger, Tiny Tim, Rob Halford/Judas Priest, Bruce Dickinson, Ian Gillan, Tobias Sammet, Michael Kiske, Harry Conklin, Tim Owens, King Diamond, Eric Adams, Майкъл Джексън, Илия Ангелов/"Диана експрес" ("Душа камбана" 1981) 📺 , Братя Аргирови. Някои поп-музиканти изцяло пеят на фалцет - "Bee Gees" 📺 , други пеят предимно припевите на фалцет - "Earth, Wind & Fire" 📺 , "Modern Talking".

В музиката женски фалцет се използва относително рядко. Обикновено жените вокалистки с фалцет имитират гласа на малко дете и се пристягат, за да изглеждат с плоски гърди, за радост на педофили - Vanessa Paradis - "Joe Le Taxi" 📺 . В реалния живот често жени говорят, смеят се и издават звуци на фалцет, в стремежа си да изглеждат по-млади, по-секси. Звуците които издават, когато са на саме със себе си, са с една октава по-ниски, от колкото когато са в компанията на кавалери.


Още по темата:

Жени с детски черти


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени