Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
facebook
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

История на социалните мрежи

дъска с обявления
Английският термин "Social network" се превежда на другите езици буквално и най-често неправилно. Германски журналисти наричат Facebook не социална мрежа, а база данни - 'Datenbank'. Social network са мрежи за комуникации между хората, но не непременно с добронамерена социална насоченост. Както масмедиите са средства за комуникации между хората, най-често с недобри намерения.

Copyright:www.backdoornews.com


Идеята за създване на социална мрежа е по-стара, от колкото идеята за създаване на компютър. "Черна дъска/дъска с обявления" в организации и учреждения, на която членове на колектива да закачат съобщения, а останалите да ги четат, е имало и в минали епохи, има и до ден днешен. В Западните индустриални държави съществува практика, когато се освободи работно място, отпърво да се съобщава на ограничен кръг служители, които да съобщят на свои приятели и роднини. В случай, че те не намерят подходящ кандидат, тогава се обявява работното място на черната дъска, за да прочетат всички служители от колектива. Ако и това не помогне за намиране на кандидат, чак тогава се обявява свободно работно място във вестници и интернет. Това е принципът на всички социални мрежи и на Фейсбук.

Първата компютърна социална мрежа по име "Berkeley Community Memory" е създадена през 1972 г., когато Марк Цукерберг още не е бил роден. Също както търсачки в интернет е имало още преди на Sergey Brin и Larry Page да им хрумне да създадат Google. Първата социална мрежа в ерата на Интернет е "SixDegrees", която е online от 1997 г. Пет години по-късно излизат "Friendster", а след тях "MySpace" и "Facebook".
loading...

Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени