Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Признаване на диплома в чужбина


дипломи
Международни спогодби за признаване на образование зад граница няма и никога няма да има. Както никога няма да има уравняване на жизнения стандарт между държавите. Дори свидетелство за управление на МПС не се признава в цял свят.

Но за щастие само за някои професии се изисква непременно да е завършено съответно образование и се изисква съответно разрешение за упражняване на професия (в Германия Erlaubnis oder Zulassung). В много от професиите работят както висшисти, така и самоуки. Например в киното, медиите, изкуствата, IT, търговията. Образование се изисква за професии, при които се поема отговорност за живота и здравето на други хора - лекар, съдия, инженер-проектант, архитект, учител.

В някои държави теоретически се признава българското образование, в други - не. Германия теоретически признава дипломи от България. Франция и САЩ не ги признават. В Турция подлагат на изпит свои граждани, които са завършили висше образование в България. Държавните университети в Турция са практически безплатни, но в тях, също както в Германия, приемат с високи оценки от средното образование. И на когото бала от гимназията не му достигне, но има осигурено наследствено работно място, например от родителите си, отива да следва в корумпирани държави като България, където дипломите се купуват с пари. Също както кандидат-студенти българи, които не ги приемат в България, се записват студенти в Македония и др. непризнати държави.

Германия теоретически признава образованието на лекари от България и други държави от Източна Европа, но не признава специалността им. И лекарите трябва да работят Allgemeinmediziner/General Practitioners (GP), докато издържат изпит по специалността. ("Approbationsordnung für Ärzte vom 27. Juni 2002 (BGBl. I S. 2405), die durch Artikel 5 des Gesetzes vom 17. Juli 2017 (BGBl. I S. 2581) geändert worden ist"). Признаване на българското образование има практическа стойност в ситуации, в които за обявеното работно място няма други кандидати с по-авторитетно образование. А също и в случаите, в които работното място въобще не се обявява, то се унаследява от родители и прародители (семеен бизнес).

Обединението на двете Германии - ГФР и ГДР на 03.10.1990 г. е уникален случай в човешката история, при който две цивилизации с различно ниво на развитие се обединиха при 100% равнопоставеност на двете страни. Източно-германската валута се обменяше 1:1 със западно-германската, независимо че реалната ѝ стойност беше много по-ниска. Заплатите и пенсиите в източно-германски марки започнаха да се изплащат 1:1 със западно-германски марки. Статутът на чужденците в Източна Германия бе приет от Западна Германия 1:1. Естествено и образованието от ГДР бе признато 1:1 с образованието от ГФР, но само теоретически!

Copyright:www.backdoornews.com


27 години след Обединението на Германия, немските политици открито говорят за конфликт между изтока и запада, културна хегемония и културен колониализъм на Западна Германия над Източна Германия. Повечето престижни, висококвалифицирани и високо платени длъжности в Източна Германия и до ден днешен се заемат от западно-германци. Tagesschau: Ost-West-Konflikt. "Kultureller Kolonialismus" in den Eliten. Stand: 01.11.2017 11:44 Uhr.

"Auch wenn es auf den ersten Blick mit Angela Merkel als Kanzlerin und dem ehemaligen Bundespräsidenten Joachim Gauck anders aussieht: In der Fläche wird die Dominanz der Westdeutschen in den Eliten immer noch als kultureller Kolonialismus erlebt."
Thomas Krüger - Präsident der Bundeszentrale für politische Bildung.

Според теолога Richard Schröder, причината за западната доминантност над източните германци е образованието:

"Man kann Qualifikation nicht durch Herkunft ersetzen. Wer ist jemand, der in Ostdeutschland geboren wurde und in Westdeutschland studiert hat?"

"Квалификацията не може да бъде заменена от произход. Кой е бил роден в Източна Германия и е следвал в Западна Германия?"

Известни са случаи след Обединението на Германия: Българин, завършил образование в Западна Германия и източно-германец, завършил в Източна Германия. И двамата са на една и съща длъжност в едно и също предприятие в Западна Германия. На българина работодателят възлага висококвалифицирана работа, а на германеца по-прости задачи и българина получава по-висока заплата от източно-германеца, което провокира завист, че чужденци отнемат работата на немци от бившето ГДР.

Естествено става въпрос за българин, завършил образование наравно със всички останали немци, а не такъв, когото са изпратили фондации от сорта на „Америка за България“ и „Отворено общество“. Такива на Запад не са нужни на никого, тях ги подготвят не за специалисти и не да останат да живеят на Запад, а да обслужват западните геополитически интереси като лобисти, доносници, протестъри.

Времето, когато всеки, който прескочеше Берлинската стена, в Западна Германия го провъзгласяваха за дисидент-герой и му даваха престижна работа, е отдавна анахронизъм. Студената война свърши преди 27 години, а с нея свърши и политиката на Запада да поощрява дезертьори от Източна Европа.

И щом като образование от Източна Германия няма същата стойност, както образование от Западна Германия, дали някой в една от най-развитите европейски страни, ще назначи специалист, приет и завършил ВУЗ с двойки в най-бедната, най-изостаналата и най-коруптната държава на Европа? Държава, в която над 80% от жените във фертилна възраст не са наясно какво е овулация, а 41% от тях вярват, че могат да забременеят извън периода на овулация (Източник: агенция "Прагматика", по поръчка на Oview). Държава, в която шведски туристи ходят да ритат местните жени в главата, след което ги пускат срещу една месечна заплата. Държава в която травестити ги избират за Мис-България, а държавата продава българско гражданство срещу един милион евро на криминални престъпници.

Интернет има от средата на 1990-те, но до ден днешен повечето бъларски предприемачи или нямат собствена страница в интернет или на публикувания на страницата им E-Mail не отговарят. През 2018 г. в България 32.2% от домакинствата все още нямат достъп до интернет в домовете си. Повече от половината от тях - 53.6%, посочват като основна причина липсата на знания и умения за работа с интернет, 48.8% смятат, че нямат нужда от него - не е полезен, интересен и др., а според 27.9% от домакинствата оборудването е скъпо (Източник: БГНЕС 08.12.2017). 85.3% от българите сърфират в интернет само през смартфона си и смятат, че нямат нужда от компютър. Те и не знаят какво да правят с компютър, защото са полуграмотни и не са в състояние дори да изгледат един художествен филм от начало до край.

Раждаемостта в България при онази част от населението, които ходят на училище, драстично намалява и преподавателите в българските университети не могат да съберат нужния брой студенти. И за да не си изгубят преподавателското място, приемат куцо и кьопаво и накрая на всички им дават дипломи.

При заплатите на лекари в САЩ и Австралия има големи контрасти. Например един гръден хирург в Австралия получава между AU$56.500 и AU$530.000 на година. Заплатите на лекари в Германия са относително по-високи, защото здравно-осигурителната система в Германия прави медицинската помощ практически безплатна, а и дава възможност на всеки лекар да започне собствен бизнес, като си отвори частен лекарски кабинет - Arztpraxis. И съответно напливът на кандидат-студенти за медицинска академия в Германия е огромен. От 43.000 кандидати годишно да следват медицина в Германия, биват приети само 11.000. (Източник Tagesschau: Wagenknecht-Äußerungen. Holt Deutschland Ärzte aus dem Niger? Stand: 18.11.2017 13:00 Uhr.) И германските граждани чакат на опашка средно по 7,5 години, докато се вредят да следват безплатно медицина. Вместо да чакат германците по 7,5 години, защо не отидат да следват медицина в България, след като се признавало българското образование?

При такъв наплив за медици, дали в Германия има дефицит на лекари и си търсят да назначат лекари от България? Дали в най-развитата европейска държава имат нужда от специалисти от най-изостаналата и най-коруптната европейска държава? Дали медиците в България са добри и търсени на Запад, след като България заема 3-то място в света по смъртност през 2017 (източник ЦРУ). А откакто България премина под американско присъствие, продължителността на живота на българите все повече намлява.

В Германия освен остарелите методи на зъбен мост и инплантант, вече повече от 20 години успешно се прилага изработване на адхезивни мостове ("Adhäsiv-Attachment"), при което не се налага изпиляване на съседни здрави зъби. Според германската статистика, адхезивните мостове с едно крило (които се залепват само за един съседен зъб) са дори по-трайни, от колкото тези с две крила. В случай, че става въпрос за предни зъби - резци, здравната каса в Германия поема разходите, тъй като метода е изпробван и траен. В България стоматолозите, които изработват адхезивни мостове се броят на пръсти. Често те предлагат да се залепят не два, а четири съседни зъба и според тях процедурата е временно решение, защото много скоро адхезивните мостове, изработени от български дентисти, се отлепват. Българските лекари по дентална медицина са изостанали с повече от 20 години, в сравнение с германските. Дали стоматолози, които работят с методи от миналото столетие, някой на Запад ще назначи на работа?


Още по темата:

Университетите в САЩ взимат подкупи

Какви чужденци следват в България

Студентски кредити в Англия 💰‍🎓

Разлика в образованието между държавите

Какво образование имат милиардерите

Каква работа предлагат на българите в чужбина

Нов български университет 🎓

Дискриминация в Евросъюза

Най-търсените професии на Запад

Всеки пети българин учи за соросоид


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени