Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

PVC-дограма или дървена дограма


дограма
Прозорците и вратите на едно жилище често определят характера на имота. Това не е преувеличено твърдение. Архитектите са много загрижени на тази тема. Дизайнът на прозореца и много други детайли могат да увеличат стойността на имота в архитектурно отношение. Що се отнася до прозорците, при вземането на решение трябва да се имат предвид и други - не по-малко важни фактори.

Copyright:www.backdoornews.com


Известният архитект Frank Lloyd Wright твърди, че формата и функцията трябва да бъдат "едно". Добрият прозорец трябва да изпълнява много функции: топлоизолация, звукоизолация, защита от взлом и др. Следователно не е изненадващо, че архитектът или строителят на жилища е изправен пред трудно решение, що се отнася до материалите за прозорците.

По принцип дървената дограма струва около 1,5 пъти повече от ПВЦ-дограмата. Разбира се, ако се сравняват прозорци с еднакви параметри, клас, звукоизолация и същия коефициент на топлопреминаване. Ако приравните всички критерии и разликата е само в материала, тогава PVC-дограмата е по-евтина. Строителите на жилища избират ПВЦ-дограма, ако бюджетът е малък или апартаментът ще се използва за даване под наем. Ако това е имот с високо качество или ще се използва за лична употреба, тогава мнозина избират дървени дограми с по-високо качество.

Друг въпрос е поддръжката. Дървеният прозорец изисква значително повече усилия и трябва да бъде щателно поддържан (в зависимост от метеорологичните условия и местоположението, прозорците от дърво трябва да бъдат шлифовани и боядисвани). Инвестицията в добри дървени прозорци обаче си заслужава! Материалът пластмаса (PVC) издържа не повече от 25-30 години и след това трябва да бъде подменен. Най-добрите дървени прозорци издържат 40 и повече години! Дори при екстремни климатични условия, както в скандинавските страни, където преобладават прозорци с дървена дограма, може да се постигне добро съотношение на инвестициите.

На днешно време има огромно разнообразие от дизайни за ПВЦ-дограми. Възможни са всички цветове и обработки на повърхността (което обаче отново повишава цената). Възможни са много форми, но дървените дограми и тук имат преимущество. Ако имате нужда от прозорец с необичайна форма или индивидуален размер, обикновено е по-добре да използвате дървена дограма. Само на естественото дърво повърхностите могат да бъдат издълбани, структурирани и творчески изрязани. Търговските PVC дограми нямат такива възможности.

По отношение на сигурността почти няма разлики между дървената дограма и пластмасовата дограма. Безопасността се определя от много други фактори. Тук главна роля играят крепежните елементи. Ключалките, технологията на закрепване и електрониката могат да бъдат монтирани както в дървени прозорци, така и в пластмасови прозорци. И двата типа прозорци могат да достигнат клас WK3.

По отношение на шумо- и звукоизолация дървените дограми са отлични. Дървото от естествен материал просто има функции, които PVC-дограмата може да постигне само с допълнителни материали (като изолационни материали). Материалът дърво също има леко предимство, когато става дума за топлоизолация. Въпреки това, съвременните производители на прозорци могат да построят прозорец с коефициент на топлопреминаване под 0,5 от двата материала.
(Източник: Tischlerei Berg GmbH & Co. KG) Материалът PVC е символ на евтиния. Луксозните леки коли ги произвеждат само от метал и дърво, но никога пластмаса. Луксозните нотбуци и смартфони - също. В най-бедната държава на Европа - България, PVC-дограмата има култов статус. PVC-дограмата е символ за лукс при българите. Като наемат ново жилище, първата им работа е да облепят дупките и процепите на прозорци и ключалки, че да пестят от разходите за отопление. 30 години глад, мръзнене и пестене е предизвикал посттравматично стресово разстройство при българите.

Първата крачка към въвеждането на българите в света на евроатлантическите ценности, бе приватизиране и последвало дозиране на животоподдържащите - водоснабдяване и енергоразпределение, от американски концерни и техни подставени фирми. Американците дресират васалите си според пирамидата на Маслоу за човешките потребности. Според Маслоу, когато на един човек му ограничат задоволяването на основните физиологически потребности, като вода, топлина, храна, той не мисли за професионална кариера, не мисли за приятелство, за политика, или не дай Боже да помисли за въстание.


Още по темата:

Новото строителство

Шаби шик

Джентрификация


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени