Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Дезинформация


USS Scorpion (SSN-589)
Дезинформация е умишлено разпространяване на измислена, неточна или изопачена информация. Понякога се нарича „черна пропаганда“. Дезинформацията може да включва разпространението на фалшифицирани документи, ръкописи, фотографии, видео- или аудио-запис, разпространяване на слухове и клевети. Но дезинформацията може да включва и грешни анализи и на пръв поглед добронамерени твърдения, с цел жертвата да се надява на нещо и впоследствие като научи истината, да изпита разочарование и унижение, че са се подиграли с нея. Освен това дезинформацията включва и изопачаване на вече добила популярност вярна информация по такъв начин, че да я направи безполезна.

Copyright:www.backdoornews.com


В шпионажa или военното разузнаване умишлено се разпространява дезинформация, за да се заблудят враговете за заетата позиция или предприета тактика. В областта на политиката, дезинформация е преднамерен опит да се отклони подкрепа на гласоподавателите към противника, чрез разпространение на неверни твърдения и инсинуации въз основа на уязвимостта на опонентите. Търговията също е основана на дезинформация на купувача.

За разлика от пропагандата, чиято цел е да агитира масите на емоционално ниво, дезинформацията е предназначена да манипулира публиката   на рационално ниво, чрез оповестяване на фалшива информация - Fake news, провокираща неверни заключения. Докато мейнстрийм-медиите се придържат към публикуване на една част от истината, т.е. публикуват половината истина, то анонимни блогери и социалните мрежи са специализирани в разпространяване на Fake News, освен че социалните мрежи събират личните данни на потребителите.

Понякога методите на дезинформация целят да се смесят истина с неверни анализи и лъжи, или да разкрие само част от истината. Друга техника на дезинформиране е прикриване на факти, или налагане на цензура.

Класически пример за дезинформация по време на война е "Операция Фортитюд" от Втората световна война, при която британското разузнаване успява да заблуди нацистите, че се готви десант в Скандинавия и във Франция откъм Па дю Кале, с което се отклонява вниманието от подготвяния десант в Нормандия.

'Операция Минсмийт', чиято цел е да се заблуди германското командване относно плановете на съюзниците да нахлуят в Сицилия и нацистите да пренасочат силите си към Балканите. Операцията включва инсценировка с мъртъв майор от Кралската морска пехота, изхвърлен от морските течения на испанския бряг и открит „по случайност“.

Британските тайни агенти по време на Втората световна война разпространяват слухове, че във Великобритания се подготвя преврат срещу Уинстън Чърчил, след което Великобритания би могла да се включи във войната на страната на Нацистка Германия. Целта е била Германия да да се окуражи смело да нападне СССР, в очакване че скоро Великобритания ще им стане съюзник.

Американската атомна подводница "USS Scorpion" (SSN-589) с 83 души екипаж през 1968 година е била изпратена да наблюдава придвижване на военноморската флота на СССР. Малко след това "USS Scorpion" потъва. Предполага се, че съветски хеликоптер отпърво е примамил със сонар-сигнал подводницата да разкрие локацията си, след което я е торпедирал.

Освен за политически и военни цели, дезинформацията се използва широко и в любовните отношения между хората. Любовните отношения между мъжете и жените са често арена на притворство, спекулации, лъжи, дезинформация. Както от самите участници, така и от обществото - СМИ, лобисти, феминисти, пропаганда.

Лобисти от ресторантьорството насаждат стереотип за първа среща в ресторант, като разясняват на будалите, какво жената трябвало да поръча и какво не трябвало да поръчва на първа среща. Феминистки движения финансират акции в медиите, финансират клакьори по форумите в интернет, създават фалшиви мъжки профили, които симулират womanizer - мъже, които не могат да се отърват от наплив на жени. Целта на феминистките е мъжете да бъдат дезинформирани относно приоритетите на жените, както и мъжете да завиждат и да си създават комплекси за малоценност, че те самите не са от любимците на жените.

Мъжът със самочувствие трудно се манипулира и експлоатира. Мъжът с комплекс за малоценност е предпочитана плячка.


Още по темата:

Лъжите на Запада

Тест на търсачки в интернет 🔍

Списък на Фейсбук-групи за дезинформация 💩


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени