Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Германска демократична републикаГерманската демократична република, съкратено ГДР/DDR или Източна Германия, е била останалата под съветско влияние след Втората световна война - Германия. Комунистическата държава ГДР е основана на 7 октомври 1949 г., а на 3 октомври 1990 е анексирана от Федерална република Германия -ГФР или Западна Германия.

През 1989 г. започват вълнения на протестъри по улиците на ГДР, също както в Чехословакия, Румъния, Унгария, България, както и Евромайдана в Украйна. Западът интерпретира протестите като всенародно възстание, а не като политически преврат, осъществен от платени агенти на ЦРУ. Ако наистина е било всенародно възстание, защо тогава не е бил проведен референдум, дали източно германците искат да се обединят със Западна Германия?

Copyright:www.backdoornews.com


В следствие анексирането, населението на ГДР преживява масова безработица - на места над 20%, удвояване на психичните заболявания след 1990 год. и демографски колапс. Между 1990 г. и 1994 г. броят на новородените в Източна Германия намалява на половина. През 2016 г. Германия е единствената Запада страна, която наравно с източно-европейските страни има отрицателен прираст на населението.

Основаването на ГДР е резултат на Студената война и противопоставянето между антагонистите САЩ и СССР. През 1949 г., пет месеца след образуването на Федерална република Германия (ФРГ) на териториите на трите западни окупационни зони, е провъзгласено създаването на ГДР. За президент е избран Вилхелм Пик, сформирано е временно правителство начело с Ото Гротевол и Валтер Улбрихт.

ГДР се управлява от 4-партийна коалиция начело с Германската единна социалистическа партия (ГЕСП), създадена през 1946 г., чрез обединяването на комунистическата и социалдемократичната партия. ГДР става образец в противопоставянето на капиталистическия Запад, след като влиза в СИВ и Организация на Варшавския договор. През 1990 г. по стандарт на живота ГДР стои непосредствено след САЩ.
Германска демократична република
1960 г. – В ГДР е създаден Държавен съвет с председател В. Улбрихт;
1968 г. – В ГДР е приета новата конституция;
1971 г. – В ГДР е подписано 4-странно споразумение (между окупационните сили СССР , САЩ, Великобритания и Франция) за Западен Берлин;
1972 г. – В ГДР е подписан двустранен договор с ФРГ;
1973 г. – ГДР влиза в ООН едновременно с ФРГ.


Още по темата:

Цените в ГДР

Заплати в Германия

Данъци в Германия

17 юни 1953


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени