Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Психологическа манипулация


Психологическа манипулация
"Манипулацията е вид управление, при което този който има власт, влияе на поведението на другите, без да разкрива характера на поведението, което очаква от тях." - Дефиниция за манипулация на американския "съвременен социологически речник" от 1969 година. Психологически манипулации се осъществяват от малцинство върху мнозинство, от богати върху бедни, от доминантен полов партньор върху неудачник, от един привилегирован елит, една прослойка или група от хора, обединени от общи интереси, които са в антагонистични отношения с интересите на манипулираните.

Copyright:www.backdoornews.com


Тази група на привилегировани може да бъде общност от държави, например Западните държави, отделна държава, прослойка или раса в една или повече държави, например апартейд, фашизъм, както и единия от двата пола - сексизъм и феминизъм.

Групата, която упражнява манипулациите, притежава привилегирован статус, който се стреми да съхрани и/или да разшири. Чрез привилегирования си статус, групата експлоатира и потиска останалата част от обществото.

Психологическата манипулация е вид влияние, което цели изопачаване на възприятието или ценностите на другите, чрез тайни, нечестни тактики. Такива методи често са експлоататорски, психически насилнически, нечестни и измамни. Манипулацията е угнетяване на личността, в стремежа ѝ да постигне знания, жизнен опит, материални блага, любов. Угнетяване се постига чрез лъжа, в която хората искат да повярват. Манипулиране поведението на другите не е откритие на човека. В процеса на еволюция на организмите на Земята, паразитите са развили способността, да манипулират поведението на техните гостоприемници. В съвременната политология понятието манипулация заменя използвания в миналото термин - макиавелизъм.

Методи на манипулация

Методите на манипулация обикновено се насочват към определени области като езика, емоциите, а за целта пропагандата използва сензации, спешност, повторение, фалшификация в хронологията на събитията, например купонната система по време на шоковата терапия, соросоидите приписват на комунизма от времето на Тодор Живков.

Фалшифициране на историята: вместо османско робство - османско присъствие и не споменаване ролята на Русия за освобождението на България.

Тоталитаризъм в източника на информация - двете най-известни информационни агенции Associated Press и Reuters, както и реномираните издания New York Times, The Washington Post и пр. са собственост на две-три династии.

Чести методи на психологическа манипулация са смесване на фактите с мнения, изказвани от авторитетни личности. Също създаване на стереотипи за житейски успех, стереотипи в отношенията между половете.

Метод на психологическа манипулация симулиране на единодушие в изказванията - Астротърфинг. Когато Британия обвини Русия за отравянето на Скрипал, всички държави от ЕС единодушно подкрепят Британия.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени