Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Децата на привилегированите по време на социализма


По време на социализма
Привилегированите по време на социализма съставляваха не повече от 1-2% от населението на България. Примерно в една гимназия с около 500 ученика, 5-6 от тях бяха със солидни родители и те още през пубертетна възраст знаеха в кой университет ще учат, какво ще работят като завършат и за кого ще се оженят.

Любимците на държавата по време на комунизма бяха членовете и кандидат-членовете на Политбюро на ЦК на БКП и техните деца, известни артисти и журналисти и техните деца, доносници на Държавна сигурност, висши дипломати (които също са доносници) и техните деца, видни спортисти и техните деца. Те бяха комунистическата буржоазия, които при Прехода към демокрация в България след 1989 г. станаха състоятелни лобисти за американските корпорации, заеха ръководни длъжности в правосъдието, медиите, участваха в приватизацията на България и станаха бизнесмени.

Copyright:www.backdoornews.com


По време на социализма имаше ограничение за притежание на недвижимо имущество, като всеки имаше право на жилище до 120 квадратни метра, а писатели, артисти и пр. творци имаха право на апартамент 140 кв.м., от което една стая (20 кв.м.) се ползва за кабинет. Жилищата на любимците на държавата при соца бяха най-често в 4-5 етажни постройки, в които на всеки етаж имаше по един апартамент с няколко просторни тераси.

Те са построени в охранявани квартали, с изключително силно улично осветление през нощта, като например улица "Латинка" в столицата, на която живееше междувременно покойния Андрей Луканов. Също района около ул. "Любен Каравелов" и ул. "Хан Крум" в София (резиденцията на Великобритания), където и по настоящем живеят в Gated community, чедата на бившия комунистически елит. Бул. "Васил Левски" 79, в която сграда живял Иван Славков - Батето, която още от времето на социализма и до ден днешен се охранява дененощно от бодигардове със слушалка в ухото. Срещу нея по времето на социализма се намираше столичната зоологическа градина, която след нанасянето на Иван Славков бе разрушена, за да не му миришат на Батето животните. Децата на комунистическата буржоазия щом навършеха 18 години, веднага получаваха от държавата апартамент 140 кв.м. като крайно нуждаещи се, в който ежедневно организираха вихрени купони. Те живееха сами без бодигардове, поради незначителната криминална престъпност по времето на соца.

Децата на комунистическата номенклатура се отличаваха с относително ниско ниво на интелигентност и обикновено водеха паразитен начин на живот. Прекарваха времето си по тенис кортове, ходеха на лов, организираха купони и веселби. За да демонстрират безцеремонност и предимство над останалите, децата на комунистическата върхушка често паркираха колите си на забранени места, например на спирки на градския транспорт.

Синът на члена на Политбюро на ЦК на БКП Огнян Дойнов - междувременно починалият от алкохолна цироза Ясен Дойнов имаше навика да спира джипа си на тролейбусната спирка на ул."Раковски" срещу НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". При все това, по онова време беше забранено през деня по "Раковски" да се движат частни автомобили! Джипът му беше уникат - единствен в цяла България син джип "Suzuki" кабриолет, донесен от баща му от Япония, където Огнян Дойнов отначало беше зам. търговски представител, а по-късно и министър на машиностроенето. Пред свои приятели Ясен Дойнов споделяше, че джипа не му харесва, вози твърдно и шумно, но смисъла от него е, да е единствен в цяла България.

Ясен Дойнов беше прекарал полиомиелит и леко накуцваше. Имаше себорея, мазна и рядка коса и форункули по врата, но беше истински бохем с импозантен пентхаус-апартамент от 140 кв.м. в елитния столичен квартал "Изток".

Всяка вечер в това райско кътче, Яската организираше вихрени купони, на които всеки беше добре дошъл, ако си донесе пиене и доведе със себе си момичета, с които Ясен Дойнов се запознаваше и си разменяше телефоните. Ясен Дойнов не беше изключение. Така практикуваха и останалите синчета на министри, членове на ЦК на БКП и пр. елитни комунисти. Както е казал народът: "Не може да бъркаш в меда, а де не си оближеш пръстите."

За разлика от синчетата, обикновените момчета, чиито родители не бъркаха в меда, техните синове се запознаваха с момичета по улиците, скамейките в парковете и дискотеките. На обикновените момчета често им се случваше да поканят някое момиче в дискотеката да танцуват и момичето да им откаже. Синовете на простосмъртните не разполагаха с пентхаус-апартамент и канеха момичетата на кафе в заведение. И често им се случваше след заведението да си уговарят среща с момичето, а то да не дойде на срещата. Това се наричаше "връзване не тенекия". На синчетата с пентхаус-апартаменти и японски джипове не им връзваха тенеки. За тях момичетата чакаха на опашка, да се вредят.

На другият син на Огнян Дойнов - Росен Дойнов здравословно му провървя повече. Той доживя Прехода към демокрация, за да стане бизнесмен. Според българските казионни медии, Росен Дойнов заедно с партньора си Бисер Христов притежава фирма "Тера груп", която финансира построяването на луксозния Gated community - "Магнолия" в Бояна. А заедно с бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, Росен Дойнов инвестира и в гробищния бизнес. Фирмите на Димитър Ламбовски са свързани с тези на СИК и той е от най-близкото обкръжение на бившата рекетьорска, пардон застрахователна компания.

Любимците на държавата при соца естествено бяха и са до ден днешен любимци на момичетата. Те още на 14-15 годишна възраст вече изживяваха взаимна любов с момичета на тяхната възраст, често техни съученички. За разлика от останалите момчета, чиито родители не правеха впечатление. За тях първите стъпки в любовта най-често бяха несподелена любов или сексуална връзка със значително по-стари от тях жени - техни учителки, приятелки на майките им и пр.

Синовете на любимците на държавата организираха купони, на които момичетата винаги бяха по-многобройни от момчетата, за разлика от купоните на обикновените момчета, при които момчетата бяха в изобилие, а момичетата дефицитни. Както при капитализма на днешно време така и при соца на обществени места - кафенета, дискотеки, по празненства и чествания (с изключение на луксозните заведения), винаги мъжете бяха повече от жените.

След завършване на средното образование, което по време на социализма беше задължително за всички, момчетата ги взимаха в армията за две години. Синовете на привилегированите служеха в армията наравно с останалите момчета. Разликата между тях и останалите беше, че синчетата на партийния елит получаваха писма от гаджетата си всеки ден, понякога и по две писма на ден. Техните приятелки им идваха редовно на свиждане, докато на обикновените момчета на свиждане им идваха само майките.


Още по темата:

Владимир Живков черпел приятелите си с гимнастички от националния

Заплати и цени при социализма

Жизненият стандарт в Източна Европа

Какво образование имат милиардерите


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени