Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Комунизъм ☭


Комунизъм
Думата капитализъм на западно-европейските езици е неприлична дума, защото е термин, използван от Карл Маркс за обозначаване на Западните Демокрации. Думата комунизъм или социализъм най-често асоциира с представата за държавно устройство, при което няма блясък и охолство, няма патриархат, мъжете не са привлекателни, защото нямат "вторични полови белези" лъскави леки коли, вили с басейни, домашни прислужници и пр. статус-символи. И всички, дори и хубавите жени, трябва да стават рано сутрин, за да ходят на работа и всички вечерят вкъщи.

Тази представа за архетипът комунизъм и до ден днешен е популярна сред меркантилните жени в Източна Европа. Много млади украинки са на мнение, че жизнения стандарт в Беларус е по-нисък, от колкото в Украйна, защото в Белорусия все още съществуват социални придобивки, държавата дава жилища на семейства с деца и налага ограничения за забогатяване. Въпреки, че обективно средната заплата в Беларус е много по-висока от средната заплата в Украйна. Повечето украинци не могат да си позволят един път в годината да ходят на почивка на собственото си море, докато половината от белорусите ходят всяка година на море в чужбина. Индексът за човешко развитие на Украйна е далеч под този на Беларус.

Copyright:www.backdoornews.com


Дефиниция за социализъм е:
"От всекиго според способностите, всекиму според труда."

Дефиниция за комунизъм е:
"От всекиго според способностите, всекиму според потребностите."

Дефиниция за капитализъм е:
"От масите според търсенето на пазара, на елита в повече от потребностите."

Комунизмът е бъдещо общество, в което няма да има крадци и проститутки, защото няма да има пари. Ще има изобилие за цялото население, няма да има супер богати лихвари и гладуващи клошари - всички ще са равни. Такова общество, в което всички са щастливи, все още не е имало в човешката история. Но в държавите с капиталистическо устройство, това изобилие отдавна е реалност. Не за цялото население, а за една тънка прослойка от капиталистическото общество, за онези като Хю Хефнър 👯‍♂️, които поддържат хареми - така наречените частни жилищни квартали от затворен тип, където цари всеобщо благоденствие и равенство между хората и липсва класова борба.

Капитализмът за богатите де факто е комунизъм, а за всички останали е свобода в потребителския им избор: Ако искат могат да емигрират, ако искат могат да теглят потребителски кредити, за да плащат сметките за ток и парно на чуждестранните "инвеститори", ако искат могат и да се самозапалят, в знак на протест.

Характерно за комунизма е, че производството и импорта на луксозни стоки - статуссимволи е силно ограничено. Защото идеологията на марксизма е, че всички са равни, а статус-символите са това, което определя социалния статус на хората. Без статус символите хората се делят на умни и глупави, а статус символите ги диференцират на богати и бедни, късметлии и неудачници. Т.е. статус-символите маркират неравенството в едно йерархично общество. Неравенство, което не зависи от личните качества на индивида, а от наследеното имущество. А финансовото неравенство се поощрява и култивира при капитализма.

"Ungleichheit ist nötig. [...]
Wenn wir garantieren, dass jedermann
am Leben gehalten wird, der erst einmal
geboren ist, werden wir sehr bald nicht
mehr in der Lage sein, dieses Versprechen
zu erfüllen."

Friedrich August von Hayek
(Interview mit der Wirtschaftswoche, 1981)

"Неравенство трябва да има. Ако започнем да
гарантираме на всеки, който се е родил, че
и ще живее, тогава много скоро няма да сме
в състояние да удържим това обещание."

Фридрих фон Хайек
- един от най-яростните неолиберали.

Тъй като потребностите на примитивните, простите хора се ограничават до външния блясък - мобилни телефони, лъскави леки коли, шарени дрехи, простите хора възприемат комунизма като бедност. Щом една държава не произвежда лъскави и шарени стоки, то тя е бедна държава. Простият човек не може да пипне и да вземе подмишница безплатното образование и медицинска помощ, не може с тях да си отиде на село и да се изфука пред съселяните си.

На този характерен за простия човек мироглед, се базира американската пропаганда по цял свят. Във форумите в интернет на различни езици американската пропаганда е една и съща: САЩ и СССР се съпоставят, като се сравняват леките коли, които САЩ произвеждат и тези, които е произвеждал СССР. Северна Корея бива заклеймявана от соросоидите като бедна, защото не произвежда лъскавите стоки на южно-корейската марка Samsung.

А разликата във възможностите да отгледаш и дадеш образование на децата си в САЩ и тези в СССР, това не се дискутира. Също не се дискутира възможността да имаш собствено жилище. При комунизма всички имаха собствено жилище и с него не можеше да се изфукаш пред селяните. В Западните индустриални държави 90% от населението в големите градове живее под наем и никога не може да спести пари за собствено жилище.

Простият човек оценява само онова, което може да види и да пипне. Както свинете в кочината оценяват само онова, което може да удовлетвори глада им. Съответно и пропагандата на Запада е ориентирана към простите хора. Западът налага санкции върху Северна Корея, Куба, Иран, да не експортира в тези държави луксозни стоки.

По време на комунизма, Източно-европейските страни не произвеждаха джинси, изпрани в пясък, с модния ефект на изтъркване по шевовете. И простите хора се захласваха по такива дрехи, внесени контрабанда от шофьори на TIR от Турция, Гърция или арабските страни. Простите хора не проумяваха, че дрехи може всеки да произведе и в домашни условия.

Простият човек не знае, че битовата електроника се произвежда от компоненти - платки, чипове, сензори, които струват стотинки и всеки може да ги сглоби. А производители като "Apple" ги комплектоват в лъскави корпуси, поставят върху тях логото с отхапана ябълка и ги продават на екзалтирани тъпанари за няколко месечни заплати.

Същото се отнася и за леките коли. Още в средата на миналия век имаше хора, които сами си бяха направили лека кола. Тези самоделни леки коли не бяха толкова лъскави и закръглени, както фабричните, но функцията си да превозват от пункт A до пункт B изпълняваха както всички останали леки коли. Peter Madsen, който стана известен с обвинението, че е убил журналистката Kim Wall, сам си е направил подводница. И той не е единственият, който сам си е произвел подводна лодка.

Не всеки обаче разполага с технологии за производство на междуконтинентални балистични ракети с инерционна навигационна система и самонасочващи се ядрени бойни глави. Но простият човек не вижда по улиците междуконтинентални балистични ракети, не може да ги пипне или с такава ракета да си отиде на село и да се фука пред останалите селяци. Простият човек вижда по улиците само лъскави леки коли и се прекланя пред държавите, кото ги произвеждат.

Разликата между социализъм и комунизъм

Социализъм (от латински socialis - другарство) е политическа идеология, навлезла през 19-ти век, едновременно с либерализма и консерватизма. Неолиберализма възниква като теория в края на Втората световна война, а започва да се прилага на практика с управлението на президента Роналд Рейгън и края на Студената Война.

Не съществува еднозначна и всеобщо приета дефиниция за понятието социализъм. Социализмът обхваща широк спектър от политически течения, започвайки от анархизъм, парламентаризъм, социал-демокрация и чак до комунизъм, наложен по революционен път. Поради утопичния характер на комунизма, през 1970-те управляващите в соц-страните въвеждат понятието реален социализъм, характерно за ГДР, Куба и други страни в Азия, като общото при всички тях е еднопартийно ръководство и относително слабо изразено социално неравенство.

По времето на петролните кризи 1973 ⛽ и 1979, които според някои икономисти са били планирани на Билдърбъргска Конференция, комунистическото управление в Източна Европа се самоопределя като развит социализъм, който бил преходно стъпало към комунизма. Според тях, социализма се различавал от комунизма единствено по недостатъчното количество произвеждани блага, необходими да задоволят потребностите на цялото население. В този смисъл комунизмът се различава от социализма единствено по обема на произвежданите блага. И в момента, в който има достатъчно блага за всички, социализмът щял да премине в комунизъм.

Тази визия на комунистите е теоретически възможна. На днешно време средствата, които се инвестират във войни, ако се инвестират в производство на стоки за потребление и жилища, няма да има гладни и бездомни. Човечеството отдавна е достигнало техническото развитие, позволяващо благоденствие за цялото население на Земята.


Още по темата:

Купонна система при комунизма

На кого пречи комунизма, Cui bono?

По време на комунизма България е фалирала три пъти

Заплати и цени при социализма

Социални придобивки при социализма

Децата на привилегированите по време на социализма

Имаше ли проституция по време на комунизма

ГДР

СССР

Студената война

Желязна завеса

Военна служба през комунизма

СИВ

Жизненият стандарт в Източна Европа


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени