Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

КомедияКинокомедия е филмов жанр, който цели да провокира смях у зрителите. Подобно на комедия в литературата и театъра, кинокомедията използва хумора за постигане на художествен ефект и забавление. Когато комедията има социална насоченост, става въпрос за сатира, която цели да осмее тенденции в политиката или личности от политиката и обществения живот.

Copyright:www.backdoornews.com


Комедията е жанр, противоположен на трагедията. Комедията цели да е смешна и да предизвиква смях. Още в античността (Древна Гърция) актьорите са носили усмихнати маски на сцената.

Комедията е най-трудният жанр в изкуството. По-голямата част от комедиите не провокират смях. Повечето комедии имат регионална насоченост. Дали една кинокомедия ще е смешна, зависи от народността на зрителите. Например българските кинокомедии, в случай че са талантливо направени, са смешни за българските зрители, американските - за американските зрители, немските - за немските зрители. Съвсем малка част от кинокомедиите могат да бъдат смешни за една глобална публика. Дали една кинокомедия ще е смешна, зависи и от историческата епоха, както и от бита и състоянието на душевен комфорт на зрителите. Обикновено комедиите са смешни на децата, защото те все още не са натоварени с теглото за изхранване на семейството.

Най-удачните кинокомедии в Източна европа са били продуцирани през 1960-те и 1970-те години, по време на Студената война - епоха на финансова и социална стабилност на обществото и възможност за просперитет на широките маси от населението. Например в страните от бившия СССР все още на всяка Нова година по телевизията им излъчват кинокомедията "Иван Васильевич меняет профессию" (1973) режисьор Леонид Гайдай. Но също и на Запад, най-успешните комедии са френските кинокомедии от същата епоха - филмите с Louis de Funès.

В епохата на Преход към демокрация и пазарна икономика в България почти не се продуцират успешни комедии, също както от времето на Османското владичество няма известни комедии от български автори. Най-успешната българска комедия - „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов излиза през 1895 г. - 17 години след Освобождението от Османско робство.
комедия
Поджанрове на комедията:
- Романтична комедия / Romantic comedy, Rom coms, 'Chick' flicks, 'Guy' film
- Комедия на припознаване / Comedy of errors
- Screwball-Комедия
- Slapstick-Комедия
- Commedia dell’arte - занаятчийско актьорско майсторство, commedia degli zanni,commedia a soggetto, commedia delle maschere
- Драматична комедия / Dramedy
- Анархокомедия / Anarchistic comedy; wacky comedy film
- Сатира / Satire
- Пародия / Parody (Spoof comedy)
- Черна комедия / Black comedy (dark comedy)
- Екшън-Комедия / Action comedy
- Carry-on
- Britcom 1950 - 1970
- Трагикомедия
- Хорър-комедия
- Ситуационна комедия, нарича се още ситком (Sitcom, Situationscomedy)
- Gross-out-комедия
- Комедия за размяна на тялото / размяна на пола
- Ирония
- Гръцка комедия
- Комедия дел арте
- Фарс
- Водевил
- Криминална комедияloading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени