Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

СИВ


Цигари БТ при комунизма
Съветът за икономическа взаимопомощ, съкратено "СИВ", в други страни познат като Комекон, на английски: COMECON, Comecon, CMEA е бившата икономическа организация за разделение на труда, на принципа Quid pro quo на източно европейските страни, основана през 1949 г. и разрушена през 1991 г.

Copyright:www.backdoornews.com


СИВ е създаден по подобие и за контрапункт на Европейската икономическа общност, но в много по-висока степен изграден на географски принцип, при равнопоставяне на отделните участници. Европейската икономическа общност е основана на 25.03.1957 г. от 6 западноевропейски държави, които отказват да приемат източноевропейски членове, тъй като Европейската икономическа общност е създадена и до ден днешен функционира срещу интересите на източно-европейските страни.

Освен икономическите съюзи, антагонистите Изток-Запад създават през епохата на Студената война също военни съюзи: От първо Организация на Северноатлантическия договор - НАТО през 1949 г., а по-късно през 1955 г. и Организация на Варшавския договор на Източно-европейските страни.
Конфитюр по време на комунизма
В края на 1950-те няколко социалистически държави - Китайската Народна Република, Корейската Народно-Демократична Република, Монголия, Виетнам и Югославия, участват в сесиите на СИВ като наблюдатели. По-късно Монголия и Виетнам стават пълноправни членове на СИВ, но Китай престава да присъства на сесиите на организацията след 1961 г. Югославия договоря статут на асоцииран член в организацията със споразумение от 1964 г.

По линия на СИВ България изнася основно селскостопанска продукция за ГДР, СССР, Чехословакия, Полша, Унгария, Румъния, както и за останалите страни от Източна Европа, а внася от СССР нефт.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени