Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Будна кома


мозък
Будна кома, наричана още вегетативно състояние, е състояние, при което липсва декортикация поради масивни увреждания или дисфункция на полукълбата на главния мозък, при съхранена дейност на продълговатия мозък, междинния мозък и гръбначния мозък и запазени моторни рефлекси.

Copyright:www.backdoornews.com


Будна кома е състояние, при което се потискат всички двигателни функции, включително движенията на лицето и устата, речта липсва, жестовете и мимиките също. Отворените очи на болния създават впечатление, че има съзнание. Ако състоянието е по-леко, пострадалият може да извършва някои елементарни движения, да изговаря отделни думи или да проследява с очи. Пациентът е външно без емоционални реакции и не изпълнява команди.

Будна кома може да бъде определена като постоянна, ако продължава над 4 седмици. Най-честите причини за персистиращо вегетативно състояние са тежко травматично увреждане на мозъка или аноксия (липса на кислород повече от 5 минути), например при спиране на сърцето, удавяне, затрупване от лавина, удушаване, обесване. Ако състоянието на кома продължава повече от шест месеца, само за незначителен брой пациенти е възможно частично възстановяване на съзнанието. В 50% от възрастните, интерактивното съзнание се възвраща през първите 6 месеца след травматичното състояние на мозъка и обикновено е съпроводено от трайно увреждане на мозъка и последвала инвалидност.

След 6 месеца, шансовете за възстановяване намаляват прогресивно. Само 10-15% от пациентите идват в съзнание, след спиране на сърдечната дейност в болница и 5% от пациентите след спиране на сърцето извън болнична среда. Около 60% от децата идват в съзнание през първата година след мозъчната травма. Само малка част от пациентите, които идват в съзнание след 6 месеца кома, са в състояние сами да се обслужват.

В медицинската практика е известен един случай на парализиран пациент, който е в състояние на кома в продължение на 10 години, при който с помощта на функционален магнитен резонанс - МРТ, лекарите установили, че пациента показва признаци на съзнателна дейност. Болният слушал въпросите на лекаря и се опитвал да отговори на тях, като активно напрягал различни области на мозъка си.

За лечение на кома се използва Levodopa (L-DOPA). В последно време състояние на кома се опитва да се лекува чрез Транскраниална магнитна стимулация. Все още в експериментална фаза е чрез поставяне на електроди върху главата да бъдат четени мисли на парализирани пациенти.

На 14.06.2017 г. световните медии съобщават за освободения по здравословни причини от затвора в Северна Корея американски диверсант Otto Warmbier, който пристигна в САЩ в будна кома. Според американската версия той бил студент, който заминал като турист-авантюрист в Северна Корея и в хотела си бил свалил от стената пропаганден плакат на спомен, за което го осъдили на 15 години затвор.

По данни на Северна Корея, Ото Уормбиър е получил хранително отравяне, след което е взел приспивателно и от 15 месеца е в кома. Той е с отворени очи и примигва, но не реагира на външно въздействие. Американските лекари са установили масивно увреждане на мозъка, но не дискутират причината за състоянието му на кома. Белези от физическо насилие, като например счупени кости, липсват.

Няколко дни след завръщането си в САЩ Otto Warmbier умира. Причините за уврежданията на мозъка му американските експерти не назовават. Съществуват предположения, че е останал продължително време без кислород, например при спиране на сърцето при силна уплаха или шок.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени