Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Колаборационизъм


Окупацията във Франция
Французойка колаборира с нацистки окупатори, юни 1940 год.


Колаборационизъм, от латински con- "със", laborare "работи", е юридическа трактовка в международното право, на съзнателно, доброволно и умишлено сътрудничество с врага, в негов интерес и в ущърб на своята държава и своя народ. Необходимо, но не задължително, условие за колаборационизъм е наличието на окупационна войска на вражеската държава, като например американските военни бази на територията на България, на територията на останалите източно-европейски държави, както и по целия свят.

Терминът колаборационизъм по-често се използва в по-тесен смисъл, като сътрудничество с окупатори, особено по време на Втората световна война, тъй като на днешно време Втората световна война е призната от Запада като грабителска война.

Copyright:www.backdoornews.com


Иначе войните на САЩ срещу терора в Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Цветните революции в Източна Европа, кибератаката над Венецуела - всички те се смятат от Запада за освободителни войни. САЩ помагат на народите да се освободят от диктатори, а не да им заграбят нефта. В наказателното законодателство на мнозинството от държавите, колаборационизмът се квалифицира като престъпление против своята държава или държавна измяна. Но тази трактовка влиза в сила от момента, когато държавата се освободи от окупаторите. Защото докато е окупирана, в държавата има марионетно правителство, което е приятелско на окупаторите.

Първоначално колаборационизмът е означавал сътрудничество на гражданите на Франция с нацистките власти в периода на окупацията на Франция, по време на Втората световна война. След това започва да се прилага и към други европейски правителства, действали под германска окупация - правителството на Видкун Квислинг/Vidkun Quisling в Норвегия, правителството на Люксембург, рексистката партия в Белгия, Nationaal-Socialistische Nederlandsche Arbeiderspartij в Нидерландия, Oswald Mosley в Ирландия, режим на Локотската република (ок. Локот, дн. Брянска област, Русия) или към военни организации на граждани на окупирани страни под контрола на Страни от Оста - Руска освободителна армия на генерал Андрей Власов, национални дивизии на СС, 1-ва българска СС противотанкова бригада и др.

Освен украинци, литовци, латвийци, естонции (Trawnikis) и пр., колаборационисти на нацистите е имало и евреи. 150.000 евреи участвали в армията на Хитлер. Най-известните между тях: Stella Goldschlag, Celeste Di Porto, Mordechai Chaim Rumkowski, както и ръководните кадри в нацистките концентрационни лагери - така наречените Капо.

Докато терминът колаборационист се свързва исторически с Втората световна война, то на днешно време най-често се употребява неологизма соросоид. Квалификацията "колаборационист" зависи от суверенитета на управляващия в момента режим. На днешно време например васалните правителства на източно-европейските страни, не се наричат колаборационисти на САЩ, а се наричат демократи. Колаборационизмът на днешо време се нарича споделяне на евроатлантическите ценности. А който е против, САЩ го наричат популист, конспиративен теоретик, антидемократ, антисемит. Синоним на колаборационист е предател, мекере, подлога.

Колаборационизмът не е относително, а абсолютно понятие и не зависи от гледната точка.

Например учредяване или преподписване на концесия за отдаване на националното злато на България срещу 1,5% от цената му, не е взаимноизгодно сътрудничество между партньори, а чист колаборационизъм с окупатори.

Продаване на националните медии на чуждестранни лихвари с недобри намерения, като например bTV и NOVA не е взаимноизгодно сътрудничество между равнопоставени партньори. Пропагандата на тези медии до голяма степен е виновна за демографския колапс на България, за разпространението на наркомания, хомосексуализъм и проституция.

Блокирането на проекта "Южен поток" от всички български правителства за последните 30 години не е взаимноизгодно сътрудничество между партньори. България губи 400 млн. евро годишно само от транзитни такси, освен че плаща най-високата цена за газ в Европа.

Окачествяването на отделен човек, организация или правителство като колаборационист зависи от последствията за своята държава и своя народ, които произлизат от дейността на конкретния човек, организация или правителство.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени