Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Клише


Клише, щампа, шаблон
Клише, щампа, шаблон - от френски cliché, в буквалния смисъл означава печат - гравюра на изображение или текст върху метал или дърво, която служи за многократно отпечатване. Синоним на клише е калъп. Най-често "клише" се употребява в преносен смисъл, като означава шаблонна фраза или шаблонен прийом в изкуството, в половите отношения, в политиката. Терминът клише се употребява и по отношение на предразсъдъци, стереотипни ситуации, стереотипни персонажи и цели сюжети, които са банализирани, тривиализирани, изтъркани и лишени от самобитност и оригиналност.

Copyright:www.backdoornews.com


Пропагандни клишета в политиката - опорни точки

Характерно за западните индустриални държави е да мотивират икономически санкции или военни действия срещу други държави, като защита на човешки права, освобождаване на техните народи от диктатори или даже хуманитарна помощ. През епохата на Великите географски открития, Западът е наричал колониализма - цивилизиране на варвари. В епохата след Перестройка, го наричат демократизиране и повишаване жизнения стандарт на населението им.

***

Едно от най-популярните клишета в пропагандата на капитализма е твърдението, че капитализма не бил политическа система, а икономическа система, която се била саморегулирала. На днешно време дори и десет годишни деца знаят, че саморегулираща се пазарна икономика, в която просперира способния, никога не е съществувала, както не съществуват мултимилиардери, които започнали бизнеса си в гараж (Google например).

***

Също популярно пропагандно клише е, че богатите при капитализма били онези, които работели много и денят им започвал в 05:00 часа сутринта. Богатите не ходели на почивка, защото работели по 18 часа в денонощие и нямали време за отпуска. Дори богатите по-рядко правели секс, защото "служителите, които печелят повече и заемат ръководни постове, посвещават повече часове на работата или мислят повече за кариерата си. В резултат страдал интимният им живот, за който не им оставало нито време, нито сили."

***

Фашизъм и нацизъм били националсоциализъм, а думата националсоциализъм била съставена от "национал" и "социализъм", т.е. социализъм. И щом като страните от Източна Европа през време на комунистическото управление се самоопределяха като социалистически, следователно национал-социализма също е социализъм, както и комунизма.

***

Психотронно оръжие, проециране на триизмерни холограмни изображения, микровълново облъчване на вражеската армия, Chemtrails, HAARP и заразяване на вражески компютри с вируси по ефир - познати от Science-Fiction жанра, се приписват на САЩ, за да внушават чувство за безпомощност на останалите нации. На простолюдието се внушава, че САЩ са всевишни и всичко което се случва, е било планирано от САЩ. Хората трябва да са смачкани, покорни, да живеят в постоянен страх и да загубят надежда, че могат да променят съдбата си без благоволението на САЩ.

***

За всички социални, икономически или здравословни проблеми по света се цитира законодателството в САЩ, американската медицина, които трябва да служат като референтни стойности за подражание. За всички научни открития се цитират изказвания на американски учени. Ако се засегне темата за огромния външен дълг на САЩ, соросоидите веднага имат готов отговор - "американците сами печатат парите, които дължат".

***

При всяка публикация в медиите, относно военните успехи на Русия и Северна Корея, соросоиди веднага атакуват с готови фрази, че народа им ще гладува, докато се въоръжават. А какво би станало, ако Русия и Северна Корея престанат да се въоръжават и нарежат за скрап ядрените си оръжия? Американските филантропи ще подарят на всеки руснак и северно-кореец по една лимузина и една яхта? Какво се случи с Ирак, Либия, Югославия, които не разполагаха с ядрени оръжия? Какво се случи с България, когато наряза оръжията си за скрап, закри военната си промишленост и приватизира и отдаде цялата си индустрия на американски корпорации и техни подставени фирми? Повишиха ли си българите жизнения си стандарт, с този реверанс към САЩ?

***

Характерно клише на капитализма е да раздухва митове за кариерата на мултимилиардери, които започнали своя бизнес в гараж: "Google", Jeff Bezos - основателя на "Amazon", Steve Jobs - основателя на "Apple". Hugh Hefner - основателят на "Playboy" започнал кариерата си като взел назаем 1000 долара от майка си и напечатал 50.000 екземпляра на първия брой на списание "Playboy". А Warren Buffett купувал "Coca-Cola-Sixpack" които продавал поотделно с 0,8¢ надценка и така станал един от най-богатите хора на планетата.

Клишета в изкуството и развлекателната индустрия

Най-честото клише в изкуството е темата за любовта. Любовта се натрапва всеки ден от медиите, развлекателната индустрия, романите, киното. И обикновено се касае за романтична и безкористна любов до гроб. За разлика от изкуството, в реалния живот чевек се конфронтира с любов много по-рядко, отколкото с проституция. Докато по-голямата част от хората на Земята, никога през живота си не са имали щастието да преживеят взаимна любов, то с проституция всеки се е конфронтирал.

***

Характерно клише в драматургията на повечето американски филми, независимо от филмовия жанр, е да завършват с финален Showdown. Showdown във филмите 18+ е cumshot.

***

Ролеви клишета в западната развлекателна индустрия са стилизирането на мъжа като супермен, винаги във форма, успешен в бизнеса, който никога не се оплаква от болка или умора. За разлика от мъжа, жената е стилизирана в сексуален обект, винаги добре поднесена и готова да удовлетвори сексуалните желания на героя. Този ролев стереотип вече се измества от gender-стереотип ⚢ ⚣ ⚥ - жената е злобна, обладана от изключителна мускулна сила и се бие като мъж. Най-ярки ролеви стереотипи се натрапват в мъжките и женските списания, финансирани от лобисти.

Клишета в любовта

Стандартно клише в любовните отношения, особено когато разлика във възрастта между мъжа и жената и в социалния статус е значителна, е жената да говори на мъжа, че секса с него много ѝ харесвал, че размера на пениса му точно и пасвал. И че изпитвала изключителна душевна близост с него. И колко съвпадали вкусовете им, как и двамата мислели еднакво, харесвали една и съща музика и едни и същи ястия. Този подход се тематизира в редица филми: Последната новела от филма "Рассказы" (2012), режисьор Михаил Сегал, "Опасен чар" (1984) на Иван Андонов, в "Синият е най-топлият цвят", "Hôtel Normandy" (2013) на режисьора Charles Nemes.

Характерно клише на мъжете, които в напреднала възраст си търсят млади жени е да говорят, че искали да лишат децата и внуците си от наследство.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени