Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Clausula rebus sic stantibus


Сключване на брак в древен Рим
"Clausula rebus sic stantibus" е термин от римското право, който в буквален превод означава определяне на неизменни обстоятелства. Страните по договора очакват неизменение на обстоятелствата, които са в основата на договора, особено що се отнася до изменения, които влияят на съотношението между отдаването и получаването, залегнали в договора.

Clausula rebus sic stantibus разрешава договорите да се променят, в случай че решаващи обстоятелства за сключването им са се изменили. Това противоречи на Pacta sunt servanda, според която договори по принцип трябва да се спазват, но се допуска в съвременното законодателство на повечето цивилизовани страни.

В българското законодателство clausula rebus sic stantibus е залегнала в чл. 307 от Търговския закон (ТЗ) (последното му допълнение ДВ, бр. 83 от 1996 год.), в който е дадено легално определение за стопанска непоносимост. Всяка от страните, която има правен интерес, може да поиска изменение или прекратяване на договор. Основанието за това е настъпила нееквивалентност на насрещните престации.

Copyright:www.backdoornews.com


Тъй като сключването на брак при капитализма е най-често сключваната търговска сделка, (очаквана) промяна в социалния статус на съпрузите води до промяна и в условията, при които бракът е бил сключен - clausula rebus sic stantibus. Характерен пример за промяна в социалния статус на съпрузите е началото на прехода към пазарна икономика в страните от Източна Европа през 1990-те, когато източно-европейките масово се развеждат, поради загуба на социалния статус на източно-европейските им мъже и поради отваряне на границите, а с това и отваряне на възможност за "Upgrade" в брака. Някои източно-европейки се развеждат просто за да включат и секса в бизнеса си.

Важна роля в този период играе и западната пропаганда, която поучава източно-европейките, че техни сънароднички се били омъжили за милионери на Запад. Прехода към демокрация и пазарна икономика, Източна Европа започва със срив на раждаемостта, който в България продължава и до ден днешен.

При геополитическа преориентация на една държава, половият отбор също се преориентира. "Was immer der Mann tut, wenn er arbeitet - ob er Zahlen tabelliert, Kranke heilt, einen Bus lenkt oder eine Firma leitet -, in jedem Augenblick ist er Teil eines gigantischen, unbarmherzigen Systems, das einzig und allein auf seine maximale Ausbeutung angelegt ist, und er bleibt diesem System bis an sein Lebensende ausgeliefert. [...] Sie tun es, weil sie dafür dressiert werden: Ihr ganzes Leben ist nichts als eine trostlose Folge von Dressurkunststückchen. Ein Mann, der diese Kunststückchen nicht mehr beherrscht, der weniger Geld verdient, hat "versagt" und verliert alles: seine Frau, seine Familie, sein Heim, den Sinn seines Lebens - jedwede Geborgenheit. [...] Der Mann sucht immer jemand oder etwas, dem er sich versklaven kann, denn nur als Sklave fühlt er sich geborgen - und seine Wahl fällt dabei meist auf die Frau."
Esther Vilar

"Каквото и да работи един мъж, да работи пред компютър, да лекува болни, да управлява автобус или да управлява фирма, във всеки един момент мъжът е част от гигантска, безмилостна система, която е оптимирана единствено за неговата максимална експлоатация и той остава до края на живота си подчинен на тази система.[...] Мъжете се подчиняват, защото биват дресирани: Целият им живот не е нищо друго, освен една мрачна дресура на определени навици. Един мъж, който е загубил тези навици, мъж който печели по-малко пари, той е провалил се неудачник и той губи всичко: Губи съпругата си, семейството си, дома си, смисъла на живота си - целия домашен уют.[...] Мъжът търси винаги някой или нещо, от което да бъде поробен, защото само като роб, мъжът се чувства уютно - и за целта избира най-често една жена."
Естер Вилар

Както в нацистките концентрационни лагери, който се разболее, го изпращат в газовата камера, така и при евроатлантическите ценности, който мъж остане без работа - губи всичко.

Друг пример за настъпване на Clausula rebus sic stantibus в интимните отношения е отказване на някои скексуални практики или въобще на секс, след сключване на брак. Докато двамата влюбени са били все още годеници, жената се е съгласявала на сексуални практики, които не ѝ доставят удоволствие, само от страх мъжа да не остане незадоволен и да я замени с друга.

И след като вече са сключили брак, жената му се съгласява само на ванила секс или даже започва по-рядко да се съгласява въобще на секс. В екстремни случаи жената след сватбата загубва сексуален интерес към съпруга си и рядко се съгласява, при което той започва да я ревнува, бие и изнасилва - така нареченото домашно насилие. Не всички жени се омъжват по любов или по сметка, а просто да не останат стари моми. В тези случаи жената се омъжва за някой, който не ѝ е интересен и след брака става досаден. Тя живее с мисълта, че той не я заслужава.


Още по темата:

Сексология


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени