Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Акцентът на ромите


цигани
Етническият произход на циганите, както и на повечето народи по света, не е изяснен. Само фактът, че циганите външно приличат на индийци или пакистанци, съвсем не означава, че произлизат от Индия. От полит-коректност циганите ги наричат "рома" и "синти", тъй като исторически думата цигани се е използвала като обидна дума и циганите често са били подлагани на репресии.

Copyright:www.backdoornews.com


Рома и синти са се разселили по всички шест континента. Характерно за езика и музиката на роми и синти е еклектика от фолклора и езика на местните култури, в регионите където живеят. В България например циганската музика, наричана за благозвучие "чалга" или още по-модерния термин на прехода - "поп-фолк", е еклектика от български, сръбски, румънски и турски фолклор. Музиката на циганите в Испания е еклектика на испанския фолклор и т.н. Тъй като циганският език, както и циганската музика нямат писменост, те се изменят много по-бързо от останалите езици и фолклор. В Европа роми и синти са дошли заедно с Османската империя преди 600 години и говорят на местните езици с турски акцент. Циганският език няма писменост и съответно циганите по целия свят не говорят един и същи цигански език. Но циганският акцент при европейските цигани 📺 е един и същ: Удължаване на гласните звукове, неспособност да произнесат две или повече съгласни едно след друго, вместо "Ц" циганите произнасят "С". Вместо "свинско месо", циганите казват "сивинско месо", вместо "псува", циганите казват "пусува".

Турският език е подчертано сричков език и говорещите с турски акцент добавят в думите с няколко последователни съгласни, допълнителна сричка. В турския език ударението е фиксирано и по правило пада на последната сричка (Източник: Özen 1986, Jaklin Kornfilt 1997.)

Циганите са номадско племе, живеят в трейлери, фургони или катуни. Катун се нарича временен стан с палатки на цигани през лятото. Също катун означава група цигани-номади, които живеят на палатки и се придвижват с каруци, покрити с платно. Сродни понятия са гето и фавела.

В Европа най-много "рома" и "синти" има в Словакия, Унгария, Румъния и България, защото в тези държави хората не са агресивни и те не са били подлагани на репресии.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени