Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от чужбинаwww.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Какви чужденци следват в България


стоматология
На 15.02.2019 год. българските казионни медии препубликуват статия от Дойче веле, която от своя страна е превод на статия от 31.01.2019 год. в реномираното германско издание "Handelsblatt" под заглавие: "So studiere ich Zahnmedizin ohne 1,0-Abi in Bulgarien" - автор Anna-Sophie Barbutev.

Copyright:www.backdoornews.com


Цитат:
"Да влезеш стоматология в Германия е доста трудно. Малцина успяват да получат място в тази специалност. Затова някои се насочват към България – там плащат 8000 евро на година, т.е. цялото 6-годишно следване струва общо 48.000 евро, но пък приемът е много по-лесен. Таксите за обучение може и да са високи (в Германия следването е безплатно бел.ред.), но поне разходите за живот в България са по-ниски: Марсел си дели едно жилище с още един човек и плаща 255 евро месечен наем. До университета стига за 20 минути пеша. Той изкарва целия месец с 450 евро - за наем, храна и за свободното време.

В статията се разказва за опита на 27-годишния Марсел, който следва стоматология в София. Той е един от 150-те хиляди млади германци, които днес следват извън родината си. Особено впечатление прави високият дял на младежите, избрали специалности в областта на здравеопазването - като хуманната или денталната медицина, посочва "Ханделсблат".

За да успее човек да влезе в тези специалности в някой германски университет, трябва да е завършил гимназия с много висок успех: най-малко с 1,3 (в Германия диплома с пълна шестица се равнява на 1,0; оценката 1,3 отговаря на българската 5,70). В Германия броят на местата в тези специалности е ограничен и затова те се наричат "Numerus Clausus". За всички онези, които имат по-нисък успех в дипломата, но искат непременно да станат лекари или зъболекари, алтернативата се нарича Източна Европа, пише вестник "Ханделсблат". В Медицинския университет в София няма "Numerus Clausus", кандидатите трябва да представят диплома за средно образование с високи оценки по химия и биология, както и да издържат приемния изпит. Таксите за обучение в България са ниски - в сравнение с тези в Чехия или Унгария. Именно това накарало Марсел да кандидатства стоматология в София. В Германия той първоначално следвал право. В един момент обаче решил, че иска да се прехвърли в медицинска специалност. За това обаче му трябвало отлична диплома, а неговият успех бил по-нисък от 1,3.

С помощта на посредническа фирма той кандидатствал в България и се подготвил за приемния изпит, който издържал успешно. Тази услуга не е никак евтина - в една от водещите фирми на германския пазар "StudiMed" подобно нещо струва 8000 евро + ДДС. Тя обаче включва и помощ за намирането на жилище под наем и извършването на адресната регистрация на студента в съответната служба.

Марсел разказва, че има състуденти от Англия, Гърция, Турция, Австрия, Италия. Обучението е на английски, но през първите две години от следването изучаването на български е задължително. Междувременно Марсел може да се разбира с пациентите си, да дава консултации на български и да записва часове за прегледи.

Теоретично по време на следването Марсел би могъл да се прехвърли в някой германски университет, но той не иска. Предпочита да завърши в България. "Едва 10% от студентите действително се прехвърлят. Останалите остават да следват в България", казва за "Хансделсблат" Хендрик Лол от "StudiMed" и обяснява, че българските дипломи се признават във Федералната република, както и че процедурата не е сложна.

Ако трябваше отново да избира къде да следва, Марсел пак би се насочил към България, признава той пред "Ханделсблат". "Но който си мисли, че в България се взима по-лесно диплома, се лъже. Нужна е висока мотивация", посочва 27-годишният германец. Марсел вече е свикнал с живота в България и иска да завърши следването си там. След това може да работи като зъболекар където си поиска. В Европа дори няма да му се налага да държи допълнителни тестове. Самият той се замисля за Швейцария или за някоя от скандинавските страни."
Край на цитата.

В оригиналната статия в "Handelsblatt" са публикувани някои подробности и снимки, от които става ясно, че въпросният Марсел има подсигурено работно място още преди да е започнал да следва. Марсел няма да си търси работа по обяви и няма да си праща CV-то на фейк-фирми, които обявяват в интернет, за да събират лични данни.

На Марсел формално му трябва каква да е диплома, за да му разрешат да упражнява професия. Не всеки немец, с диплома от най-бедната, най-изостаналата и най-коруптната държава на Европа, ще го назначат на високо квалифицирана работа в Германия, за която се кандидатират десетки, ако не и стотици млади специалисти.

Тези "малки" подробности в оригиналната статия в "Handelsblatt", българските медии са спестили на читателите, което ще рече, че българските медии са публикували само половината истина. Повечето български читатели не знаят немски език, за да потърсят в интернет източника в оригинал. Повечето български читатели и нямат достатъчно обща култура, за да присъстват на изпити в медицинска академия на чуждестранни студенти. Те дори няма да забелажат, че в статията се споменава - "таксите за обучение в България са ниски - в сравнение с тези в Чехия или Унгария". Ако българското образование имаше еднаква стойност поне с тези в Чехия и Унгария, дали щеше да е по-евтино?

Чуждестранните студенти в България учат на английски език, при това българските професори и асистенти не знаят добре английски език, а чуждестранните студенти в България знаят английски още по-лошо. Който е присъствал на изпити в медицинска академия в България знае, че критериите за поставяне на оценка тройка на български студент по медицина и чуждестранен студент, са различни. Това, за което на българския студент му пишат двойка, на чужденеца му постават оценка три. Българските университети така или иначе нямат добра репутация и ако започнат да поставят двойки на чужденците, то преподавателите ще останат без работа.

В цели области от медицината, като например паразитните заболявания, българските лекари въобще хабер си нямат. Само двама-трима от най-добрите професори си спомнят какво са учили за редките заболявания. Дилетанщината е характерна и за всички останали професии. Дори и най-ниско квалифицираните работници, които редят плочки по улиците от България, не са на нивото на техните западни колеги. Само в България плочките по тротоарите веднага след поставянето им започват да се мърдат и да пръскат с кал пешеходците. В България в духа на пазарната икономика вече 30 години има работилници, които изработват мебели по поръчка и по вкус на клиента. Но те не могат да изработят всичко, което някъде по света се произвежда. Те изработват мебели само по определени шаблони и само размерите са индивидуални за клиентите.


Още по темата:

Признаване на образованието в чужбина 🏫

Какво образование имат милиардерите

Разлика в образованието между държавите


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени