Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Кавалерство


Кавалерство
Кавалерство, синоним - рицарство е термин, произлизащ от средновековното рицарско съсловие, което притежавало военна подготовка и служило на представителите на по-висшите съсловия. Терминът идва от френски език: chevalerie - кавалерия, а chevalier - означава конник. Думата рицарство идва от немски език - Ritterlichkeit.

Copyright:www.backdoornews.com


Кавалерството през средновековието е представлявало моралния кодекс, за слугите на аристокрацията, както на днешно време евроатлантическите ценности са моралния кодекс за васалите на Запада. Кавалерът е трябвало да бъде готов да се жертва за своя господар, както на днешно време васалите на Запада трябва да са готови да гладуват и мръзнат, ако това изискват интересите на Запада. Още по времето на феодализма кавалерството е било пародирано в редица произведения на изкуството, например "Дон Кихот де ла Манча" от испанския писател Мигел де Сервантес (1547 г. - 1616 г.). На днешно време под „кавалер“ се разбира любезен, граничещ с глупост мъж, който плаща сметките на жените, в очакване на благосклонност от тяхна страна.

Между 1170 и 1250 година, рицарството, описано в литературата, обхваща следните личностови и социални добродетели:

diemüete: Покорство

êre [eːrə]: Рицарска чест

güete: Дружелюбност

hôher muot [ˈhohər ˈmu.ɔt]: Душевно спокойствие

höveschkeit: Учтивост

manheit: Благонадежност

mâze [ˈmaːsə]: Сдържаност

milte: Щедрост

minne: Всеотдайна любов

staete: Издръжливост

triuwe [ˈtryvə]: Вярност

werdekeit: Чест

zuht [ˈtsʊxt]: Възпитание по определени норми

На днешно време жените практически имат същите изисквания към кавалерите, както през средновековието. Мъжете трябва да са издръжливи на умора и на болка, да не се оплакват от много работа, да са учтиви и сдържани в (сексуалните) си желания към жените и да са щедри в плащането на сметките им.


Още по темата:

Кавалерство в медиите

Сексология


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени