Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Кавалерство


Кавалерство
Кавалерство, синоним - рицарство е термин, произлизащ от средновековното рицарско съсловие, което притежавало военна подготовка и служило на представителите на по-висшите съсловия. Терминът идва от френски език: chevalerie - кавалерия, а chevalier - означава конник. Думата рицарство идва от немски език - Ritterlichkeit.

Copyright:www.backdoornews.com


Кавалерството през средновековието е представлявало моралния кодекс, за слугите на аристокрацията, както на днешно време евроатлантическите ценности е моралния кодекс за изочно-европейските васали на Запада. Кавалерът е трябвало да бъде готов да се жертва за своя господар, както на днешно време васалите на Запада трябва да са готови да гладуват и мръзнат, ако това изискват интересите на Запада. Още по времето на феодализма кавалерството е било пародирано в редица произведения на изкуството, например "Дон Кихот де ла Манча" от испанския писател Мигел де Сервантес (1547 г. - 1616 г.). На днешно време под „кавалер“ се разбира любезен, граничещ с глупост мъж, който плаща сметките на жените, в очакване на благосклонност от тяхна страна. Кавалерът цени жените, вярва им. Кавалер е антоним на играч.

Между 1170 и 1250 година, рицарството, описано в литературата, обхваща следните личностови и социални добродетели:

diemüete: Покорство

êre [eːrə]: Рицарска чест

güete: Дружелюбност

hôher muot [ˈhohər ˈmu.ɔt]: Душевно спокойствие

höveschkeit: Учтивост

manheit: Благонадежност

mâze [ˈmaːsə]: Сдържаност

milte: Щедрост

minne: Всеотдайна любов

staete: Издръжливост

triuwe [ˈtryvə]: Вярност

werdekeit: Чест

zuht [ˈtsʊxt]: Възпитание/дресировка по определени норми

На днешно време жените практически имат същите изисквания към кавалерите, както през средновековието. Мъжете трябва да са издръжливи на много работа, да не се оплакват от умора и от болка, да са учтиви и сдържани в (сексуалните) си желания към жените и да са щедри в плащането на сметките им.


Още по темата:

Кавалерство в медиите

Сексология


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени