Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Casus belli


Марс
Casus belli на латински език означава претекст за война. Претекстът за започване на война трябва да се диференцира от причините, предпоставките и целите за започване на военни действия. Най-често Casus belli е мотивирано от някаква лъжа за атентат, покушение, терористичен акт, нападение над мирно население чрез използване на забранени оръжия, отравяне на някого (Сергей Скрипал).

***

На 15.02.1898 г. избухва взрив на борда на американския кораб "USS Maine" в пристанището на Хавана/Куба. Американците веднага обвиняват Испания, за да започнат война срещу Испания. Както обвиниха Ирак и Афганистан в терористичните актове от 11.09.2001 г., а през 2017 г. обвиниха Сирия за газовата атака. През 1898 г. най-видният американски медиен-магнат William Randolph Hearst поръчва на слугите си да изфабрикуват снимки на взрива, за да може той да организира войната:

"You furnish the pictures. I'll furnish the war."
"Вие ще изготвите снимките, аз ще изготвя войната."

William Hearst

***

Тонкински инцидент (на английски: Gulf of Tonkin Incident, Гълф ъф Тонкин Инсидънт) са събитията на 2 и 4 август 1964 г. На 2 август 1964, разрушителят „Maddox“ (DD-731) блъска в Тонкинския залив три виетнамски торпедни катера и им нанася щети, като претендира, че е бил безпричинно атакуван от тях. Два дни по-късно същият кораб, придружен от разрушителя „C. Turner Joy“ (DD-951), докладва за нов сблъсък със северновиетнамски съдове. Тези два инцидента са повод за първата голяма акция на въоръжените сили на САЩ в Югоизточна Азия.

Copyright:www.backdoornews.com


През октомври 2005 в Ню Йорк Таймс излиза публикация, че флотското командване съзнателно е изопачило данните на разузнаването, представени пред политиците. На 30 ноември 2005 ВМС на САЩ разкриват архивите, според които „само информацията, която поддържа обвинението, че комунистите са нападнали двата разрушителя, е предоставена на администрацията на президента.“ Фактически присъствието на виетнамски сили по време на втората стрелба е поредната лъжа на американците, която дава повод на САЩ да влезе във Виетнамската война. На 10.10.1991 г. американците публикуват "свидетелски показания" от плачеща 15-годишна медицинска сестра от Кувейт по име Nayirah al-Ṣabaḥ 📺 (на арабски: نيره الصباح‎), която чете от листче пред Комисията по правата на човека пред Американския Конгрес, как иракски войници убивали новородени бебета в Кувейт. Както по-късно се изяснява "Мед-сестрата Nayirah" е всъщност Nijirah al-Sabah - дъщеря на кувейтския посланик в САЩ и Канада - Saud Nasir as-Sabah (سعود الناصر الصباح), която е била наета от PR-Агенция 'Hill & Knowlton' за пърформанса, за което агенцията получила поръчка за 10 милиона долара.

***

Войната в Ирак през март и април 2003 г. използва като претекст за започване на конфликта, изфабрикувани от САЩ и Великобритания лъжи, че режимът създавал оръжия за масово поразяване, за да се прикрие истинската причина за войната - американски компании да заграбят петролните залежи на Ирак.

Целта на дезинформация на света е, войната да започне без нужната декларация от страна на Съвета за сигурност на ООН, която да узакони инвазията. Съюзниците не откриват никакви оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане.

"Колониалната инвазия в Ирак и най-грозните лъжи
на машината за лъжи, която разпространи и оправда
тези актове на варварство, завинаги ще останат
сред най-големите и непростими престъпления срещу
човечеството."

Хосе Луис Родригес Сапатеро
- министър-председател на Испания

***

С цел инвазия в Югославия, Западът подклажда традиционната славянофобия при албанците. А през 1999 год. немското правителство раздухва слухове за съществуването на военно-стратегически "План подкова", чрез който сърбите били целели изгонване на албанците от Косово.

Необходимост от Casus belli

Необходимостта от Казус Белли идва от обстоятелството, че в законодателството на някои от цивилизованите държави, нападателни военни действия срещу други държави се забранява от конституцията им и е престъпление по смисъла на международното право. Например в конституцията на Германия:

Grundgesetz
Art. 26
(1) Handlungen, die geeignet sind und in der Absicht vorgenommen werden, das friedliche Zusammenleben der Völker zu stören, insbesondere die Führung eines Angriffskrieges vorzubereiten, sind verfassungswidrig. 2Sie sind unter Strafe zu stellen.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени