Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Миризмата на хоратаМиризмата на хората
Обонянието при хората е значително по-слабо развито, от колкото при повечето животни. Въпреки това, телесната миризма играе важна роля при избора на партньор, дори и в повечето случаи това да е подсъзнателно.

Към телесна миризма спадат всички миризми, които хората излъчват чрез кожата си, а в широкия смисъл и от всички телесни отверстия, като например миризмата от устата - така наречения дъх, миризмата на половите органи и на краката. Миризмата на дрехите информира за жилището, условията на живот и социалния статус. Миризмата на половите органи по правило действа като афродизиак. Неприятната миризма на половите органи в повечето случаи е следствие от венерическо заболяване.

Copyright:www.backdoornews.com


Най-ясно изразена е миризмата на пот, особено тази от подмишниците. Всъщност телесната миризма става осезаема, чак след разлагане на бактериите, телесните мазнини и протеини в потта. Всеки човек притежава генетично обусловена индивидуална и уникална телесна миризма, която е идентична единствено при едноячни близнаци. По правило телесната миризма съответства на външността на човека. Това ще рече, че един мъж и със затворени очи, по миризмата разпознава красивата, младата жена. Жената може да се преструва на по-млада, като говори и се смее на фалцет. Може чрез пластически операции да опъва кожата, за да изглежда по-млада. Но телесната миризма с изрядна хигиена и употреба на парфюми и дезодоранти, трудно може да се тушира.

В основата на телесната миризма стои разпадането на протеините, така наречения “основен комплекс на хистосъвместимост” (МНС), който е генетично обусловен и за всеки човек индивидуален. МНС е във връзка с имунната система на организма. Но досега не е научно доказано, дали хората по телесната миризма разпознават състоянието на имунната система на другите. Все още не е научно изяснено, дали различните етноси имат различна телесна миризма. Телесната миризма е също показател за различни болести: Телесна миризма на амоняк е признак за заболяване на черния дроб, а телесна миризма на ацетон е признак за захарен диабет.

Единица за измерване на миризма

Единицата за измерване на телесна миризма е Olf (от латински olfactus ‚обоняние‘). Един Olf е миризмата на един средностатистически човек, с хигиена 0,7 къпания на ден, 1,8 м² повърхност на кожата, при седящо положение.

Миризмата от:

Един човек = 1 olf

12 годишно дете = 2 olf

Заклет пушач = 25 olf

Спортист след тренировка = 30 olf

Мрамор = 0,01 olf/m²

PVC/линолеум = 0,2 olf/m²

Вълнен килим = 0,2 olf/m²

Изкуствен килим = 0,4 olf/m²

Гумена изолация = 0,6 olf/m²

Телесната миризма и половия отбор

Хората възприемат най-ясно миризмата на андростенон, която се отделя предимно от потта под мишниците. Вследствие еднонуклеотиден полиморфизъм (ЕНП, на англ. SNPs) - особена форма на мутация, при някои хора липсва протеинът "ABCC11 MRP8" (Multidrug Resistance-Related Protein 8). Тази мутация е разпространена предимно в Източна Азия. Почти всички корейци нямат ABCC11-протеин и телесната им миризма е съвсем слаба.

Потта подмишниците при хората от всички полове, независимо от сексуалната ориентация съдържа андростенон (3-Oxo-5α-androst-16-en) - андрогенен стероид, метаболит на мъжкия полов хормон тестостерон. Поради това, миризмата на потта играе голяма роля за сексуалното привличане/отблъскване и съответно половия отбор, тъй като информира за хормоналния баланс и възрастта на (потенциалния) сексуален партньор.

С напредване на възрастта, синтезът на хормони в организма при всички хора намалява. При жената с течение на годините секрецията на женски хормони намалява, което води до дисбаланс и увеличаване на мъжките хормони в тялото ѝ. Поради това жената на 18 години мирише по един начин, жената на 30 години мирише по друг начин, а след 40 годишна възраст всички хора миришат еднакво.


Още по темата:

Сексология
loading...

Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени