Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Българската национална телевизия (БНТ)


Българска национална телевизия
'Българска национална телевизия' (БНТ) е държавната телевизия в България, наследник на "Българска телевизия" от времето на комунизма. БНТ е член на 'Интервизия' и партньор на 'Евровизия' и 'Deutsche Welle', както е и член на 'EBU', 'EGTA', 'IMZ', 'CIRCOM Regional', 'FIAT' и 'BBLF'.

Българска Национална Телевизия е основана на 26 декември 1959 г., при което България става осмата държава в света, която има собствена телевизия. През 1964 г. към Министерството на културата е създадена Главна дирекция "Българска телевизия и радио". През 1971 г. комунистическото правителство в България решава да обедини радиото и телевизията в Комитет за телевизия и радио, като прикрепя формално-правно електронните медии към структурата на изпълнителната власт. След 1977 година Българската телевизия и Българското радио придобиват статут на самостоятелни юридически лица към "Комитета за наука, изкуство и култура". Служителите на БНТ по време на комунизма са били доносници от бившата "Държавна Сигурност", за което българското общество научава официално през 2008 година.

Copyright:www.backdoornews.com


След 1990 г. повечето бивши агенти на ДС остават на работа в БНТ, а от младото поколение биват назначавани предимно соросоиди, завършили Нов български университет. Тези соросоиди и след назначаването им на ръководни длъжности в БНТ, продължават да участват в улични протести.

В БНТ съществуват и множество длъжности, за които не е нужно образование дори от НБУ. Например асистент-режисьор, който в директо-излъчвани предавания стои на телефона и свързва обадилите се зрители с режисьора на предаването. За асистент-режисьори БНТ назначава също соросоиди, чиято задача е да саботират предавания, в които участват руски музиканти и артисти. Тяхната задача е просто да не вдигат телефона по време на предаването, за да се създаде впечатление, че зрителите не се интересуват от руски артисти.

Голяма част от ръководните кадри в БНТ са и преподаватели във висшите учебни заведения. Има слухове, че те предлагат "пакет" на своите абсолвенти: Добри оценки в дипломата + работа в БНТ, цена 6000 - 8000 лева (2010 г.). Длъжностите в БНТ са конкурсни, защото според българското трудово законодателство, работните места, които изискват конкурс, са с ограничен по време трудов договор, което осигурява постоянно текучество на служители. Т.е. служител, заемащ конкурсно работно място, може да бъде уволнен по всяко време.

Тъй като най-важното за кандидатите в БНТ е тяхната платежоспособност и политическа благонадежност, прави се компромис относно тяхната квалификация. Поради това, служителите от БНТ често изпадат в неловки ситуации и допускат чуждестранни гости и участници в предаванията им, да се подиграват с тях.

За разлика от западните държавни медии, които не излъчват дори и реклами, в духа на 'Преход към пазарна икономика' БНТ излъчва измамни предавания, които подканват с лесни за отгатване въпроси, зрителите да се обаждат на импулсни телефони.


Още по темата:

Кой е собственик на Нова Телевизия

Кой е собственик на bTV

Кой е собственик на Viber

Кой е собственикът на вестник Вашингтон Поуст

Кой е собственикът на Reuters

Финансиране на средствата за масова информация


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени