Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Най-безперспективните професии


ИТ-бранша
Американският уебсайт Carreer Cast в своя доклад Jobs Rated Report, е съставил списък от десет професии за които ще има значително по-малко работни места в бъдеще. Най-безперспективните професии са пощальон, шивач, говорител по радио, репортер и ИТ-професии. Причините за лошите перспективи за работа в различните професии са разностранни. И отчасти изненадващи.

Copyright:www.backdoornews.com


Прогнозите се отнасят до 2024 г. и се основават на данни от US Bureau of Labour/Бюрото по труда в САЩ, т.е. отнасят се за САЩ. Следователно оценката не може да се отнася сто процента за местните условия в други изостанали държави, като например България, в която поради високата корупция, висшите учебни заведения не подготвят квалифицирани кадри. Към това се прибавя и провежданата от САЩ дисгеника върху населението на тези държави, което създава дефицит на кадри за определени професии, за които се изискват умения, а не само послушание.

1. Пощальони
Автоматизацията във всички области осигурява лоши перспективи за доставчиците на писма. Според прогнозата броят на служителите в САЩ се очаква да спадне с 28% до 2024 година.

2. Машинописки
Дейностите на машинописките се сляха през последните години в други административни и офис работни места. Предвиден спад: 18%.

3. Инкасатори
Инкасаторите за отчитане потреблението на газ, електроенергия и вода са необходими все по-малко във времето на броячите, които автоматично регистрират потреблението. Прогноза за загуба на работни места: 15%.

4. Дисководещи/Disc Jockeys
Може би изненадващо: С автоматично създаваните плейлисти, „Career Cast“ прогнозира 11% спад в търсенето на диджеи.

5. Бижутери
Тенденцията за дистанция от уличните магазини и насочване към електронната търговия с бижута застрашава работата на бижутерите. Предвиден спад: 11%.

6. Застрахователи
Професията застрахователен агент е една от класическите "посреднически професии", чиито работни места са застрашени от нарастващата дигитализация. Софтуерните анализи и онлайн застраховането ще намалят броя на работните места за застрахователни агенти с 11%.

7. Шивачи
Промяна в потребителските навици доведе до там, че повредените дрехи се заменят в много по-голяма степен, отколкото се поправят. Резултатът: 9% по-малко работни места за шивачи.

8. Говорители по радио и телевизия
Според „Career Cast“ търсенето на радио- и телевизионни говорители става все по-малко с нарастващата конкуренция. Резултатът: 9% по-малко работни места.

9. Вестникарски репортери
Продължаващият спад в приходите от реклама и абонамент създава натиск върху разходите на издателите на вестници. Резултатът е 8% по-малко работа за репортерите.

10. Компютърни програмисти
Може би най-изненадващата професионална група в списъка. Многобройни задачи за програмисти се прехвърлят на други работни места в ИТ-бранша. Съществува и тенденция част от процесите да се прехвърлят зад граница, по линия на аутсорсинг, и да се автоматизират прости задачи за програмиране. Резултатът: 8% по-малко работни места за компютърни програмисти.


Още по темата:

Най-търсените професии на Запад

Признаване на образованието в чужбина 🏫

Какви чужденци следват в България


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени