Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Основен принцип в човешкото общество: Бедният купува всичко на по-висока цена, от колкото богатия


Бездомен в Токио
През юли 2019 г. в дискусиите около закупуването от България на остаряла бойна техника от САЩ, стана известно, че никоя западно-европейска държава вече не купува американски бойни самолети "F-16". Единствено Словакия все още купува "F-16", но с по $70 млн. по-евтино, от колкото България. Словакия има по-висок жизнен стандарт, по-богата е от България и на тях американците им продават по-евтино.

През май 2018 г. българските политици се биха в гърдите, че са загрижени за двойните стандарти при стоките в Евросъюза. Както се изясни, този проблем отдавна е известен и вече са предприети мерки срещу това, но не от българските политици, а от словашки, чешки и унгарски политици. И българските политици си приписват актив, че правят нещо за народа.

Copyright:www.backdoornews.com


Едни и същи артикули, от едни и същи западни производители, с едни и същи опаковки, в Западните държави на Евросъюза се продават с по-малко вредни компоненти, от колкото в източните държави на Евросъюза. Колбасите на запад са с повече мускули - на изток с повече сланина и съединителна тъкан. Шоколадите на запад са с повече какао - на изток с повече захар. Детските храни на запад са с повече мляко - на изток с повече палмово масло. При това цените на едни и същи стоки в Източна Европа са по-високи, от колкото в Западна Европа.
Източно-европейците плащат по-високи цени, защото са по-бедни.

***

Германия е най-богатата европейска държава, а България е най-бедната европейска държава. Германия прокарва "Северен поток", след това започва строежа на "Северен поток 2", дори се заговори и за "Северен поток 3". А България отказа "Южен поток", за да се преклони пред господарите си - САЩ. И Русия продава газта на най-богатите в Европа най-евтино, а на най-бедните най-скъпо.
Бедните българи плащат по-скъпо отопление от колкото богатите германци.

***

По време на финансовата криза между 2008 г. и 2014 г. Германия е спестила 94 милиарда евро, поради ниските лихвени проценти. Докато в същия период бедните европейски държави като България затъват в мизерия, Германия излиза победител от финансовата криза. (Източник: Folgen der Finanzkrise. Bund spart kräftig dank niedriger Zinsen. Der Bund profitiert vom gesunkenen Zinsniveau seit Ausbruch der Finanzkrise 2008. Einer Anfrage der Grünen an das Finanzministerium zufolge konnten 94 Milliarden Euro eingespart werden. Das Ministerium spricht von einer vereinfachten Sichtweise. Stand: 23.04.2015, 10:44 Uhr)

Според проучване на Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle (IWH), публикувано в статия на „Süddeutsche Zeitung“, цитирано от DIE WeLT (Deutschland profitiert von der Griechenland-Krise. Veröffentlicht am 12.07.2017), благодарение на силно падналите лихви върху германските държавни ценни книжа (ДЦК), от 2010 г. на сам Германия е спестила 100 милиарда евро. Дори и при Worst Case сценарий - банкрут на Гърция и спиране погасяване на заемите, тази сума от 100 млрд. евро е спестена за Германия.

"Diese Einsparungen übertreffen die Kosten der Krise - selbst dann, wenn Griechenland seine Schulden komplett nicht bedienen würde. Deutschland hat also in jedem Fall von der Griechenland-Krise profitiert."

Немският дял в програмата за помощ на Гърция е 90 милиарда евро, а Германия спестява 100 млрд. евро от лихвите по дълговете си. Т.е. Германия е спечелила от Кризата в Гърция, в най-лошия сучай 10 млрд. евро, ако Гърция фалира и не върне нито цент от 90-те милиарда на Германия.

Във времената на дълговата криза на европейските държави, се повишава търсенето на държавни ценни книжа, които са по-благонадеждни. Лихварите инвестират парите си в страни, които биват класирани с кредитен рейтинг "ААА", от трите американски агенции за кредитни рейтинги Стандард енд Пурс (С&П), Мудис и Фич. Такава оценка "ААА" имат в Европа само Германия и Люксембург.

Поради високото търсене на германски държавни ценни книжа, падат лихвите за тях по време на Еврокризата до такава степен, че лихварите дори се отказват частично от лихви.

"Jedes Mal, wenn es für die Finanzmärkte in den letzten Jahren negative Neuigkeiten zum Thema Griechenland gab, fielen die Zinsen auf deutsche Staatsanleihen."

"Всеки път, когато на финансовите пазари имаше лоши новини за Кризата в Гърция, падаха лихвите върху германските държавни облигации."
- според проучването на Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle (IWH)

Денят, в който Сириза (ΣΥΡΙΖΑ) победи на изборите в Гърция, лихвите по германските държавни облигации само за един ден падат с 0,3 точки. Също и други държави извличат изгода, чрез падане на лихвите по държавните облигации, като например САЩ, Франция и Нидерландия, но в много по-слаба степен от Германия.

При партньорството между държавите членки на Евросъюза, успехът и повишаване жизнения стандарт на едни е равен на провала и понижаване жизнения стандарт на други членки на ЕС - игра с нулева сума.

На богатия децата му излизат по-евтино

Икономическият закон за определяне цената в зависимост от съотношението между търсене и предлагане, намира приложение и в любовните отношения между мъже и жени. Както инвеститорите отпускат кредити на богатите държави срещу по-малки лихви, а по време на криза дори и въобще без лихви, т.е. безплатно, така и жените се отдават на богатите мъже по-евтино, от колкото на бедните мъже. Защото за един богат мъж се конкурират стотици жени и ако една му поиска пари, то той веднага я заменя с друга, която е съгласна и без пари. При бедните мъже е точно обратното: Стотици мъже се конкурират за една жена и тя избира онзи, който заплати най-високата цена.

Богатият мъж ако иска да има дете се жени за богата жена, която не се нуждае от издръжката му за нея самата. И той издържа само собственото си дете. За бедния мъж е трудно въобще да намери жена, която да иска да роди от него и често за да има дете, бедният мъж се жени за жена с едно, две или повече деца от предишни бракове. И за да има едно дете, на бедния мъж му се налага да поеме издръжката на цяла тайфа чужди хора, с които той няма кръвно родство и те никога няма да са му благодарни.

Издръжката на едно дете за богатия мъж е неколкократно по-евтина, от колкото за бедния мъж - както относително спрямо доходите му, така и абсолютно спрямо броя на хората, които ще издържа, докато порасне детето му.

Има случаи, в които богати мъже се женят за жени с деца, но тези жени са също известни и богати. Те сами издържат себе си и децата си и не се омъжват за някой закъсал чекиджия, че да поеме издръжката на децата им от предишни бракове. По време на комунизма в България, за комунистическата номенклатура имаше дипломатически магазини-корокоми, в които цените бяха по-ниски, от колкото в обичайните корекоми за простолюдието. Един от тях се разполагаше в центъра на София в подземието на "Хотел Рила". Също и лекарствата в аптеката на правителствена болница бяха на по-ниски цени, от колкото в аптеките за простолюдието. За да могат бедните при комунизма да купуват стоките по-скъпо, от колкото богатите.

***

От 1990 и до около 2000 година на българите им трябваха визи, за да пътуват в Западна Европа. Тези визи се облагаха с такси, достигащи до половин месечна заплата в България, но само за българите, живеещи в България. За българите със статут на постоянно пребиваващи в една от държавите на Западна Европа, визите за останалите европейски страни бяха безплатни защото тези българи са по-богати. От 1990 и до около 2000 година българите, живеещи в Западна Европа получаваха само за един ден заплата, която в България получаваха повечето хора за цял месец.

Пари при пари отиват

"Притча за талантите на тримата слуги"
- Библия, Новият Завет, Матея 25, глава:14-30

14. Защото ще стане, както когато един човек при тръгването си за чужбина свика своите слуги и им предаде имота си.
15. На един даде пет таланта, на друг - два, на трети - един, на всеки според способността му; и тръгна.
16. Веднага този, който получи петте таланта, отиде и търгува с тях, и спечели още пет таланта.
17. Също и този, който получи двата, спечели още два.
18. А този, който получи единия, отиде, изкопа дупка в земята и скри парите на господаря си.
19. След дълго време дойде господарят на тези слуги и поиска сметка от тях.
20. И когато се приближи този, който беше получил петте таланта, донесе още пет таланта и каза: Господарю, ти ми даде пет таланта; ето, аз спечелих още пет.
21. Господарят му каза: Хубаво, добър и верен слуга! Над малкото си бил верен, над многото ще те поставя. Влез в радостта на господаря си.
22. Приближи се и този, който беше получил двата таланта, и каза: Господарю, ти ми даде два таланта, ето, спечелих още два таланта.
23. Господарят му каза: Хубаво, добър и верен слуга! Над малкото си бил верен, над многото ще те поставя. Влез в радостта на господаря си.
24. Тогава се приближи този, който беше получил един талант, и каза: Господарю, аз те знаех, че си строг човек; жънеш, където не си сял, и събираш, където не си пръскал;
25. и като се уплаших, отидох и скрих таланта ти в земята; ето, имаш своето. 26. А господарят отговори: Лукав и ленив слуга! Знаел си, че жъна, където не съм сял, и събирам, където не съм пръскал.
27. Ти поне трябваше да внесеш парите ми при банкерите и когато си дойда, щях да взема своето с лихва.
28. Затова вземете от него таланта и го дайте на този, който има десет таланта.
30. А този безполезен слуга хвърлете в тъмнината отвън; там ще бъде плач и скърцане със зъби.Още по темата:

Имотите на любимците на държавата 🏡


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени