Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Невъзможна любов


Безумная любовь Невъзможна любов
Невъзможна любов
Невъзможна любов/Amour fou [amurˈ fu:] (от френски) е изключително страстна, умопомръчаваща и влудяваща едностранна любов, в противоположност на взаимна любов. "Невъзможна любов" често е любов, която според утвърдените представи няма изгледи за перспектива, например за създаване на семейство, поради голяма разлика във възрастта между мъжа и жената или поради драстична разлика в социалния статус, образованието, външността, нравите и пр., като например така наречените groupie и тените идоли.

Copyright:www.backdoornews.com


При невъзможната любов партньорите не са равнопоставени, а са в йерархични отношения, партньорите са frenemy. Единият се изживява като божество на фона на другия, който обикновено е с комплекс за малоценност и се унижава до такава степен, че е готов на абсурдни компромиси, само да е в компанията на любимия си. Мъжете в такова унизително положение са готови да приемат кукувиче дете от любимата си жена. Жените в такова унизително положение са готови на оргии с любимия си мъж.

Характерно за невъзможната любов/Amour fou е, че нисшестоящият участник няма никакви шансове за успех и се оказва в унизително положение, да услужва на висшестоящия. Ако въобще се стигне до интимни отношения, то ласките на висшестоящия участник излизат нереално скъпо за нисшестоящия участник. Често нисшестоящият партньор е щастлив дори само да го виждат в обществото в компанията на висшестоящия партньор.

Нисшестоящият партньор се надява, че все някога ще му се удаде възможност да измени Status quo/статуквото, че другия партньор ще загуби статуса си, а с това и неговата арогантност. Такива ситуации, при които богатия и известния става беден, а бедния става богат, има само в холивудското кино. В реалния живот, в много редки случаи висшестоящият партньор може да загуби социалния си статус, вследствие катастрофа или внезапно, тежко заболяване и последвала инвалидност. Такава ситуация тематизира френският филм "Ръжда и кости/De rouille et d'os" (2012), режисьор Жак Одиар.

Ако нисшестоящият партньор е мъжа, то жената го експлоатира и унижава максимално. Например използва го да ѝ прави безплатно ремонти, да ѝ помага при пренасяне на тежки мебели, да ѝ дава пари без да получава в замяна секс, да ѝ върши всякаква мръсна работа само за това, че тя го превъзхожда. При това жената постоянно му натяква, че всеки момент тя ще го напусне, защото той не я заслужава. И че тя се среща с него, само защото той много настоява, а не защото тя поне малко го харесва.

В някои случаи при такава връзка - Amour fou, наглостта на жената стига дотам, да поставя условие на влюбения мъж, тя да продължава да се среща с бивши любовници дори след като се омъжи за него. В живота не са редки случаите, когато жена, забременяла от недостижим за нея мъж, решава да се омъжи за онзи, който е винаги готов на всичко за нея и съответно тя му пробутва кукувиче дете. А той дори не смее да попита от кого е детето, че тя да не се обиди. Ако нисшестоящият партньор е жената, то мъжа я експлоатира да му прави всякакъв род услуги, например да набавя наркотици - характерно за така наречените groupie - гастролни жени, които се увъртат около звезди от поп-музиката. На жената не ѝ се предлага моногамна интимна връзка, а групов секс. Често мъжа я подканва тя да води и свои приятелки за веселието. И постоянно ѝ се натяква, че не може да получи повече и служи само за развлечение, просто защото е навита. И ако жената прояви характер и има претенции да бъде уважавана, веднага ще бъде изхвърлена и заменена с друга.

По-скрита, но не по-малко вредна форма на Amour fou представлява брачна връзка, в която мъжа умишлено не предпазва жената от забременяване и тя често прави аборти. В този случай мъжът цели не само да унижи жената, но да ѝ причини и органични увреждания, като я подложи на особено висок риск от безлодие и/или рак на половите органи и гърдите.

И при двата пола, онзи който се изживява като божество използва нисшестоящия партньор, който служи като катализатор за засилване интереса на любовниците на висшестоящия партньор, на които той/тя държи.

Amour fou е честа тема в романтични романи и филми от жанра: Heist film, Heist-Thriller, Caper-Movie. В жълтата преса мотивът "невъзможна любов" най-често е клише за манипулиране на масите.

Филми, тематизиращи Amour fou:

"The Best Offer" от 2013 г., режисьор Giuseppe Tornatore
"Cosa voglio di piu" от 2010 г., режисьор Silvio Soldini
"Non ti muovere" от 2004 г., режисьор Sergio Castellitto
"In der Falle / В клопка"
"Каръци" (2016)
"Събирач на трупове" (2016)
1969: Amour fou - Jacques Rivette
1972: Ultimo tango a Parigi - Bernardo Bertolucci, Maria Schneider, Marlon Brando
1990: White Palace - Luis Mandoki, James Spader, Susan Sarandon
2014: Amour Fou - Jessica Hausner, Christian Friedel, Birte Schnöink


Още по темата:

Сексология


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени