Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Светът чества 90 години от Крахът на Уолстрийт


Черния Вторник
Във вторник 29.10.2019 г. светът чества 90-годишнина от Black Tuesday/Черния Вторник 29 октомври 1929 г., пет дни след като фондовата борса в САЩ на 24 октомври се срива - ден известен в историята като Черния четвъртък. 10 години, откакто Ротшилд определят цената на златото, създава се обща паника и всички борсови спекуланти се опитват едновременно да излязат от пазара, като продадат акциите си. Същата паника създават Ротшилд на Лондонската борса с фалшивата новина за победата на Наполеон Бонапарт при Ватерло на 18 юни 1815 г. Седмицата и последиците от нея се смятат за началото на Голямата депресия в САЩ, а от там и в целия свят, което води до началото на Втората световна война.

Copyright:www.backdoornews.com


Крахът на Уолстрийт от 1929 представлява рязък спад на цените на акциите, търгувани на Нюйоркската фондова борса (NYSE), най-големият фондов пазар в света, от 24 октомври до 29 октомври 1929 г. Крахът на Уолстрийт от 1929 слага начало на Голямата депресия - най-голямата икономическа криза на 20 век. "Черният четвъртък" (24 октомври), „черният понеделник“ (28 октомври) и „черният вторник“ (29 октомври) са дните на най-голям срив. През 1924 г. САЩ преживяват колосален прираст на икономиката и американският президент Herbert Hoover с гордост заявява:

"We in America today are nearer to the final triumph over poverty than ever before in the history of any land."
"Ние в Америка сме по-близо до крайния триумф над бедността, отколкото която и да е друга държава в историята."

Наскоро основаната от няколко лихварски фамилии частна банка "Federal Reserve System/Федералният резерв" решава чрез увеличение на лихвите да забави икономическия възход на САЩ, което предизвиква най-голямата икономическа криза на 20 век.

В четвъртък, 24 октомври 1929 г., когато индексът Дау Джонс е 381,17, балонът се пука и започва паническа продажба на акции на борсата. В този ден борсовите спекуланти продават 12,9 млн. ценни книжа в опита си да се освободят от тях преди съвсем да се обезценят. Индексът Дау Джонс губи 11 % от стойността си. В последвалите дни са продадени още около 30 млн. акции и цените се сгромолясват, милиони борсови посредници са разорени, някои се самоубиват, докато едрите риби (задкулисните лихварски кланове) изкупуват всичко на безценица. За една седмица борсова паника пазарът намалява общо с 40%, а като стойност губи 30 милиарда долара – повече от разходите на правителството на САЩ през Първата световна война.

Банките, които по-рано охотно финансират покупката на акции с кредити не са в състояние да върнат дълговете си и обявяват банкрут. В същото време предприятията се лишават от възможността да ползват кредити и затварят, предизвиквайки ръст на безработицата. От 1929 г. до 1933 г. безработицата в САЩ от 3,2% се покачва на 24,9%, от което извличат изгода работодателите. Винаги рецесията води до безработица, а безработицата води до обезценяване на наемния труд и снижаване на заплатите, с паралелно увеличаване на работния ден. Всяка кономическа криза дава нов тласък на наравенството.


Още по темата:

Кой предизвиква икономическите кризи?

Разкриха банките, че са предизвикали финансовата криза 2008


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени