Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Евро-джуджетата Литва, Латвия и Естония


Нищадския договор
На 30 август 1721 г., по силата на Нищадския договор (понякога се среща и като Нищадтски, Нойщадски или Нойщадтски договор), подписан между Русия и Швеция в югозападния финландски град Уусикаупунки (на шведски: Nystad, Нюстад, което буквално означава Нов град), Швеция продава на Русия за два милиона талера Литва, Латвия и Естония.

Copyright:www.backdoornews.com


Според договора за покупко-продажба, Русия получава голяма част от Прибалтика и излаз на Балтийско море и урежда търговията между двете страни. С този договор Швеция губи мощта си в Северна Европа. Договорът за Русия е изтъргуван от Heinrich Johann Friedrich Ostermann - от германски произход и Jacob Daniel Bruce от шотландски произход - и двамата руски дворяни.

В Нюстад (Нищад) крал Фредерик I Шведски продава на Русия Естония, Ливония, Ингрия и Югоизточна Финландия (Кексхолмслен и части от Карелия). Тъй като днешните Литва, Латвия и Естония по онова време са били окупирани от Швеция, договорът възстановява правата на германо-балтийската аристокрация в Естония и Ливония да поддържат своята финансова система, съществуващата митническа граница, самоуправление, лутеранското вероизповедание, както и упражняването на немския език. Този статут в Руската империя е препотвърждаван от всички руски царе, започвайки от Петър Велики (1682 – 1725) и свършвайки с Александър II (1855 – 1881). Аналогично на протестите в Хонг Конг през 2019 г., които целят да възвърнат владенията на бившата британска империя (Хонг Конг е британска колония, върната на Китай през 1997 год.), така и правителствата на Евро-джуджетата Литва, Латвия и Естония си изкарват хляба, като раздухват русофобска пропаганда, за да възвърнат владенията на бившата шведска империя.


Още по темата:

Най-неизгодната сделка в човешката история


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени