Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Борба за оцеляване


Survival Kit
Филм-борба за оцеляване/Survival film/Survival-Drama е филмов жанр при който един или повече от героите се борят физически да оцелеят. Често филм-борба за оцеляване се припокрива с други филмови жанрове, като например филмова драма, Safari film, Филм с пелерини и шпаги / Film de cape et d'épée, военни филми или приключенски филм, а може да се разглежда и като поджанр на изброените филмови жанрове.

Copyright:www.backdoornews.com


Филмите - борба за оцеляване са по-мрачни от традиционните приключенски филми, които обикновено фокусират сюжета си върху един герой, обикновено главния герой. Освен това филмите - борба за оцеляване по правило са и по-малко романтични. Характерно клише в сюжета на филм за оцеляване е група от хора, откъсната от цивилизацията, например след самолетна катастрофа в планината или джунглата, която се бори да оцелее. Сървайвъл драмата рядко има социална насоченост, в повечето случаи в сюжета се търси зрелищност.

За разлика от цивилизацията, при която шансове за оцеляване имат по-богатите, то във филмите от жанра Survival-Drama протагонистите са поставени в условия на равнопоставеност, материалното им състояние не играе роля, тъй като са откъснати от цивилизацията, единствено познания от обща култура, физическа сила, ловкост, интелект и лични умения са предпоставка за тяхното оцеляване.

В зависимост от целта на пропагандата във филми от жанра сървайвъл драма, протагонистите от групата хора, които се оказват по-жизнеспособни в екстремни условия са например жените, ако филма цели феминистка пропаганда или пък са богаташите, за да се внуши на публиката, че богатите хора са по-умни и по-способни от бедните хора - "The Edge" (1997) режисьор Lee Tamahori.

За разлика от киното, в реалния живот жените, както и богаташите поставени в екстремни условия, при които парите не ограят роля, имат по-малко шансове да оцелеят.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени