Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Американската пропаганда въздейства на подсъзнанието 🚿


пропаганда въздейства на подсъзнанието
Съзнанието на хората е критично. То оценява кое е добро и кое лошо, кое е полезно и кое вредно, кое е морално и кое неморално, кое е изгодно и кое неизгодно. Подсъзнанието регистрира възприетата от сетивата информация, без да я подлага на критичния анализ на съзнанието.

Copyright:www.backdoornews.com


Още в зората на киното е бил познат ефектът 25-ти кадър, при който във филми се интегрира кратковременен (под една секунда) кадър, с цел скрита пропаганда или реклама. Съзнанието не забелязва 25-тия кадър, но подсъзнанието го регистрира и приема директно, без критичния анализ на съзнанието, което в случая е заобиколено.

Авторът на метода "25-ти кадър"/"hidden persuaders" Джеймс Вайкери/James Vicary споделя, че експерименти, които потвърждават въздействието на 25-тия кадър, не са доказали ефективност на метода. По-модерен метод на западното и най-вече американското кино е, да пласира пропагандата в сюжетно маловажни обстоятелства, за да не бъде осъзната от зрителите и да остане в подсъзнанието.

Например във филма "Карго / Cargo" героите се борят да оцелеят в постапокалиптична Австралия, в условията на зомби пандемия. Зрителите анализират събитията на екрана, като си преставят как те самите биха реагирали в такава ситуация. Но повечето зрители не забелязват, че протагонистите са над 45 годишни и имат дете-кърмаче. Зрителите не се замислят, как толкова възрастни хора могат да имат бебе и каква е целта на авторите на филма.

Във френския филм "Твърде лично/Taken" (2008), режисьор Пиер Морел/Pierre Morel, главният герой - бившият шпионин Брайън (Liam Neeson/Лиам Нийсън) преследва албанска мафия, която отвлича дъщеря му. Зрителите, гледайки филма, се замислят как те самите биха посъпили в подобна ситуация и доколко подвизите на геря от филма са осъществими и в реалния живот. Филмът държи зрителите в захлас, дали Брайън ще успее да спаси дъщеря си или албанските изверги ще продадат дъщеря му на арабски шейхове.

Интензивността с която се развиват събитията не оставя време на зрителите за размисъл, как съпругата на главния герой - Lenore (Famke Janssen) над 40 годишна възраст се е развела с него и е успяла да се омъжи за мултимилионера със собствен самолет - Stuart (Xander Berkeley), който не е по-стар и по-грозен от бившия ѝ съпруг.

В реалния живот липсват екшън сцените от американското кино и когато хората срещнат (брачна) двойка съпоставят критично мъжа и жената и си задават въпроси, като например: тя на колко години е, защо той е толкова грозен, каква е причината тя да е с него?

В края на филма "Твърде лично/Taken" зрителите си отдъхват, че в реалния живот никой не отвлича 17 годишни момичета, за да ги продава за харемите на арабски шейхове. Но никой не се замисля, че в реалния живот милионери не се женят за 40+ годишни брантии.

Филмът "11А" тематизира отношенията между ученици и родители и буквално на най-заден план, в кабинетите в училището висят портрети на неграмотния William Shakespeare и циониста Людвик Заменхоф, основал глобалисткия проект есперанто. Зрителите се замислят върху отношенията между ученици и учители и никой не се замисля, защо в класните стаи на училището висят портрети на ционисти. Никой не се замисля кой е собственик на телевизия БиТиВи, която е заснела филма.

Използването на техники за въздействие на подсъзнанието - hidden persuaders/Unterschwellige Werbung, чрез заобикаляне на критичното действие на съзнанието, са забранени със закон в редица държави:

Германия Германия - Rundfunkstaatsvertrag § 7 Abs. 3
"Werbung und Teleshopping müssen als solche leicht erkennbar und vom redaktionellen Inhalt unterscheidbar sein. In der Werbung und im Teleshopping dürfen keine Techniken der unterschwelligen Beeinflussung eingesetzt werden. Auch bei Einsatz neuer Werbetechniken müssen Werbung und Teleshopping dem Medium angemessen durch optische oder akustische Mittel oder räumlich eindeutig von anderen Sendungsteilen abgesetzt sein."

Швейцария Швейцария - Bundesgesetz über Radio und Fernsehen (RTVG) Art. 10, Ziff. 3
"Unzulässig sind Schleichwerbung und unterschwellige Werbung."

Русия Русия - Пункт 9 ст. 5 («Скрытая рекламa») Федерального закона «О рекламе» № 38-ФЗ от 13.03.2006 (вступил в силу с 1 июля 2006): "Не допускаются использование в радио-, теле-, видео-, аудио- и кинопродукции или в другой продукции и распространение скрытой рекламы, то есть рекламы, которая оказывает не осознаваемое потребителями рекламы воздействие на их сознание, в том числе такое воздействие путём использования специальных видеовставок (двойной звукозаписи) и иными способами."

Украйна Украйна - ЗАКОН УКРАЇНИ. Про телебачення і радіомовлення
(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1994, N 10, ст. 43)
(Вводиться в дію Постановою ВР N 3760-XII ( 3760-12 ) від
21.12.93, ВВР, 1994, N 10, ст. 44)
4. Забороняється використання у програмах та передачах на
телебаченні і радіо прихованих вставок, які впливають на
підсвідомість людини та/або чинять шкідливий вплив на стан їх
здоров'я. "The American motion picture is the greatest unconscious carrier of propaganda in the world today. It is a great distributor for ideas and opinions. The motion picture can standardize the ideas and habits of a nation. Because pictures are made to meet market demands, they reflect, emphasize and even exaggerate broad popular tendencies, rather than stimulate new ideas and opinions. The motion picture avails itself only of ideas and facts which are in vogue. As the newspaper seeks to purvey news, it seeks to purvey entertainment."
Edward Bernays - Propaganda

"Американският филм е най-големият носител на подсъзнателна пропаганда на днешно време. Той е един огромен "Разпределител" на идеи и мнения. Филмът може да стандартизира идеите и традициите на народите."
Едуард Бернайс - бащата на пропагандата.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени