Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

9-септемврийски преврат


Влизането на Червената армия през септември 1944 г.
Влизането на Червената армия през септември 1944 г. и установяването на комунистическо правителство в България на 09.09.1944 г., в зависимост от гледната точка, е преврат или революция.

Всяка насилствена промяна в държавната власт и общественото устройство е преврат или революция. Промяна в държавната власт чрез избори не е преврат или революция, защото нищо не променя - бедните си остават бедни, а богатите - богати. Промяната в държавната власт на 10.11.1989 г. не беше нито преврат, нито революция - богатите доносници на "Държавна сигурност" станаха още по-богати лобисти за американските концерни. А бедните граждани станаха още по-бедни.

Copyright:www.backdoornews.com


Деветосептемврийският преврат/Социалистическата революция е извършена през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. Свалено е фашисткото правителство на Константин Муравиев, наследило Борис Сакскобургготски и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на войските на Трети Украински фронт на Червената армия, офицерите на Дамян Велчев и оцелелите български комунисти от бойните групи и партизаните слезли от Балкана. След 09.09.1944 настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество: Лихварите губят своя капитал и съответно своя социален статус, незавсимо че някои от тях успяват да скрият част от богатствата си под формата на злато, диаманти и пр. скъпоценности. България попада в съветската сфера на влияние, в противоположност на съседните Гърция и Турция, които попадат в американската сфера на влияние. В историографията отпреди 1971 г. се твърди, че това е „народно въстание“. От тогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“. След геополитическата преориентация на България, започнала на 10.11.1989 г., събитието е определяно като „преврат“.

До началото на прехода към американско владичество, пардон прехода към демокрация и пазарно стопанство, 9-ти септември се е чествал като национален празник на България.


Още по темата:

България отрича освобождението на Източна Европа от нацизма


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени