Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Реалити


Ким Кардашян
"Реалити телевизия", "риалити телевизия" или още "реалити шоу", от английски език: reality television, e телевизионен формат, който поне официално е без сценарий и показва хора от улицата, а не професионални актьори. Но някои поджанрове са с предварителен сценарий, като например „Who Wants to Be a Millionaire/Стани богат“, „Универсален боец/The Ultimate Fighter“ и само симулират, че са реалити.

Copyright:www.backdoornews.com


Въпреки че реалити като филмов жанр съществува още от зората на телевизията, екстремна популярност придобива около 2000 г. с навлизането на Celebrity Culture.

Най-известните предавания са „Биг Брадър“, „Сървайвър“, „Candid Camera“, „Джо Милионера“ по БТВ, излъчвани и в България. Според Нилсен Медиа Рисърч този тип предавания са 56% от всички американски телевизионни предавания (по кабелна телевизия и ефир) и до 69% от телевизионните предавания по света. Приема се, че първото риалити предаване в съвременния смисъл на термина е телевизионния сериал на американския канал PBS "An American Family"/"Американско семейство". Дванайсетте епизода са излъчени в САЩ през 1973 г. Сериите са за съпруг и съпруга, техните деца и развода им.

Популярността си реалити придобиват в епохата след края на Студената война, когато живота на хората както на Запад, така и на Изток става тежък, монотонен и безсмислен. Класите в обществото са загубили напълно мобилност и класата на пролетариата от миналото е превърната в прекариат.

Бедните и прости хора знят че техните деца, внуци и правнуци ще останат завинаги бедни, без шанс за просперитет. Бедните се маргинализират, интелектуално деградират и техните разговори се свеждат до махленски клюки и битовизми.

Прекариата не е в състояние да чете романи, да слуша класическа музика или да гледа игрални филми. Интересите на простите хора се свеждат до това, да надникват в живота на съседите и колегите си, че да знаят дали да им завиждат или да им се присмиват. И реалити-шоу им предоставя именно такъв сеир, да надникват в живота на другите.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени