Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Завистта при българите


Форми на завист Formen von Neid
Дете, което завижда
Завист означава желанието на завиждащия, да притежава материални или нематериални блага, привилегии, талант, постижения в професията или личния живот, здравословно състояние и пр., които притежава човека, на когото завижда. Завистта, в зависимост от характера на завиждащият, съществува в две форми:

Copyright:www.backdoornews.com


А. Конструктивна завист, при която завистникът желае да да се сдобие с това, което има онзи, на когото завижда.

Б. Деструктивна завист е желанието човека, на когото завижда, да изгуби благата, привилегиите, таланта и пр., които предизвикват завистта му. Понякога завистникът може да желае този, на когото завижда, да загуби други неща. Разпространението на завистта варира в зависимост от страната, възрастта, размера на домакинството, пола, както и обекта на завист. Завистта е черта на характера и с напредване на възрастта, както всички останали черти на характера, завистта се усилва. Разпространението на чувството за справедливост варира според интелекта, външната красота, таланта и съответния социален статус.

Завист или чувство за справедливост

Завист е негативен термин, с който богаташите заклеймяват чувството за справедливост при бедните. Чувството за справедливост включва алтруистична мотивация и стремеж към равенство и идеално социално съжителство. Напротив завистта е егоистична с негативна конотация.

Антоним на завист е възхищение - чувството за обект / идол /кумир, който се счита за изключителен и затова заслужава специално признание. Обектът на възхищение може да бъде материален или нематериален или да представлява друго лице, с неговия характер, външна красота, талант или постижения.

Хората с ограничено мислене имат склонност да се възхищават от някого, от неговото творчество, защото са дезинформирани от средствата за масова информация и пропагандата. Такива примери са Уилям Шекспир, който не е писал творчеството си, а също „Модърн Токинг“, Агата Кристи и много други, за които не е публикувана истината.
loading...





Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени