Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Завист и чувство за справедливост


Форми на завист Formen von Neid
Дете, което завижда
Завист означава желанието на завиждащия, да притежава материални или нематериални блага, привилегии, талант, постижения в професията или личния живот, здравословно състояние и пр., които притежава човека, на когото завижда. Завистта, в зависимост от характера на завиждащия, съществува в две форми:

Copyright:www.backdoornews.com


А. Конструктивна завист, при която завистникът желае да да се сдобие с това, което има онзи, на когото завижда.

Б. Деструктивна завист е желанието човека, на когото завижда, да изгуби благата, привилегиите, таланта и пр., които предизвикват завистта му. Понякога завистникът може да желае този, на когото завижда, да загуби други неща. Разпространението на завистта варира в зависимост от страната, възрастта, размера на домакинството, пола, както и обекта на завист. Завистта е черта на характера и с напредване на възрастта, както всички останали черти на характера, завистта се усилва. Завистта се усилва паралелно с големината на домакинството. 39,2 % от жените и 34,2 % от мъжете споделят, че са завистливи. Обектите на завист се различават по честота:

Пари - 47,8%
Възможност за пътешествия - 32,6%
Дом - 30,7%
Успешна кариера - 27,7%
Семейство - 26,9%
Лека кола - 20,6%
Привлекателност на партньора - 20,4%
Външност - 18,7%

Разпространението на чувството за справедливост варира според интелекта, външната красота, таланта и социаления статус.

Разликата между завист и чувство за справедливост

Завист е негативен термин, с който богаташите заклеймяват чувството за справедливост при бедните. Чувството за справедливост включва класова борба, която цели да отстрани някаква несправедливост в обществото. Чувството за справедливост включва алтруистична мотивация и стремеж към равенство и идеално социално съжителство. Напротив завистта е егоистична с негативна конотация.

Антоним на завист е възхищение и преклонение пред обект / идол / кумир, който се счита за изключителен и затова заслужава специално признание. Обектът на възхищение може да бъде материален или нематериален или да представлява друго лице, с неговия характер, външна красота, талант или постижения.

Хората с ограничено мислене имат склонност да се възхищават от някого, от неговото творчество, защото са дезинформирани от средствата за масова информация и пропагандата. Такива примери са Уилям Шекспир, който не е писал творчеството си, а също „Модърн Токинг“, Агата Кристи и много други, за които не е публикувана истината.

Класически пример за завист и чувство за справедливост е Моцарт и Салиери. Салиери мрази Моцарт, защото му завижда за таланта му, а Моцарт мрази Салиери, защото е възмутен от една несправедливост - некадърникът е известен, уважаван и богат, а геният умира в крайна мизерия.


Още по темата:

Завистта при българите

Психология


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени