Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Каръци 2015


puddle
Производство: България

Времетраене: 97 минути

Режисьор: Ивайло Христов

Сценарий: Ивайло Христов

В ролите: Елена Телбис, Деян Донков, Ованес Торосян, Ненчо Илчев, Пламен Димов, Георги Гоцин

Жанр: Драматична комедия, социална драма

Световна премиера: 22 юни 2015

Възрастова група:

Сюжет:
Филмът "Каръци" на Ивайло Христов тематизира Amour fou - невъзможна любов. Елена, Коко, Пацо и Гошо са много близки приятели живеещи в обезлюден от прехода към демокрация провинциален град в България. Героите се самоопределят като „каръци“. Карък е жаргонна дума, която означава неудачник, провалил се човек. Заглавието на филма го превеждат като Losers, и руския англицизъм Лузери.

Copyright:www.backdoornews.com


Елена (Елена Телбис) е нагла, невъзпитана, закоравяла и лишена от романтичност, провинциална ученичка, която в духа на Gender-теорията, безцеремонно чупи носовете на уличните хулигани. Елена мечтае да стане певица и очаква с нетърпение наближаващия концерт на второкласна рок-група в глухата провинция. Елена не познава баща си, живее с алкохолизираната си майка, която опитва да устрои личния си живот, като кани различни похотливи чичковци.

Коко (Ованес Торосян) е смотан и беден провинциалист, чийто родители са заминали на гурбет в Гърция и са му оставили да гледа болната си от алцхаймер баба. Коко е влюбен в Елена, но тя не му обръща внимание и на неговите опити за близост цинично му отговаря: „С тебе не можем да бъдем гаджета, ти си свестен”. Коко може да ѝ бъде само приятел, но не и любовник, защото не може да ѝ бъде полезен, за реализиране на нейните планове. Елена мечтае да стане певица, да се измъкне от глухата провинция, отпърво да отиде в София, после в чужбина. И си мисли, че ще осъществи мечтите си, като предложи ласките си на един от членовете на рок групата, която идва на турне в града ѝ.

"Каръци" на Ивайло Христов тематизира така наречените групи-гастролни жени. Тийнейджърки-фенове, които се увъртат около гастролиращи звезди, искат им автографи, а звездите в замяна им предлагат групов секс.

Според соросоидните български медии, "концерта на известна рок група в провинциалния град, променя целия град, като покрай него се раждат нови любовни истории, разочарования и сложни връзки". В действителност в "Каръци" на Ивайло Христов, както и в реалния живот, гастролиращите звезди от поп-музиката, киното или спорта не предлагат любов, а оргии. В едно социално деградирало антиутопично общество, в което цари корупция, животът е еднообразен и безсмислен. В такова общество няма любов, а игра с нулева сума 🎲.

Филмът "Каръци" е пропит от песимизъм - вечно мокри улици и облачно небе. Филмът е черно-бял - прийом, който се използва да подчертае безизходната ситуация, в която се намират протагонистите. Всички герои във филма на Ивайло Христов "Каръци" са антигерои, неудачници: Четиримата приятели Елена, Коко, Пацо и Гошо, техните родители, носталгичният към миналото училищен директор, рок-групата, която обикаля с минибус глухата и обезлюдяла българска провинция и изнася концерти пред публика, потънала в депресия, ангажирана с проблема физически да оцелее и техния меркантилен мениджър, който се опитва да спести пари за хамалската работа по разполагането на озвучителните уредби.

"Каръци" рисува българската реалност в епохата на евроатлантизма, не дискутира причините за социалната деградация на българското общество, нито предлага опции за излизане от ямата. 500 години българите са пели тъжни родопски песни, днес правят тъжни черно-бели филми. Българите не разполагат с междуконтинентални балистични ракети, както северно-корейците и чакат отново "Дядо Иван" да ги освободи от американското присъствие.


Още по темата:

Рецензии за филми

Жанровете в киното


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени