Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Германия е опитвала да освободи Индия от британско робство


Subhas Chandra Bose на гости при Heinrich Himmler
Индийският легион/Legion Freies Indien/Infanterie-Regiment 950/Azad Hind Legion е военно подразделение по време на Втората световна война, което се състои от 4000 индийски доброволци, начело с Chandra Bose и Mahatma Gandhi. Сформиран е по инициатива на индийския национален деятел Субхас Чандра Бос и се сражава на страната на Нацистка Германия.

Copyright:www.backdoornews.com


Намеренията на ръководството му са легионът да се включи в бойните действия и да отхвърли тогавашната британска колониална власт над субконтинента. Към декември 1942 г., легионът наброява около 4000 души, разделени в 4 батальона. Две трети от войниците са мюсюлмани, а една трета – сикхи и индуси. В началото войниците носят униформи на Вермахта, а сикхите също и тюрбан на главата. От 1944 г. легионът е под командването на Waffen-SS/Вафен-СС. Поради влошаването на военната ситуация за Нацистка Германия на Източния фронт, легионът заминава първо в Холандия, където служи около 5 месеца. След това е изпратен в района на Бордо, с цел охрана на атлантическия бряг от инвазия на англосаксонците. В края на август и началото на септември 1944 г., легионът дава първите жертви и ранени в престрелки с частите на френската съпротива. В следващите месеци следва отстъпление в източна посока, съпроводено с нови загуби.

През март 1945 г. индийските легионери се опитват да достигнат до неутрална Швейцария. При този опит те са заловени от френските части, които за отмъщение разстрелват част от индийските войници, а останалите живи под охрана изпратени обратно в Индия, за да бъдат съдени като предатели на Британската империя. Поради протестите на индийската общественост срещу британското правосъдие почти всички индийски легионери са освободени още през 1946 г. (Източник: Zweiter Weltkrieg. Hitlers indische Armee. Während des Zweiten Weltkriegs kämpften 4000 indische Soldaten auf der Seite Nazi-Deutschlands. Die "Legion Freies Indien" hoffte auf deutsche Unterstützung im Kampf für die Unabhängigkeit Indiens - vergebens. Stand: 08.06.2019, 04:14 Uhr, Tagesschau.)


Още по темата:

150.000 евреи участвали в армията на Хитлер

50.000 норвежки са се шибали с германски нацисти

Черният позор

Женският оркестър в концентрационния лагер Аушвиц


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени