Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Международно право ⚖


Международно право
Междунаро́дното пра́во (от латински ius gentium - право на народите) е абстрактен термин, обхващащ съвкупност от наднационални и наддържавни правоотношения, основани на двойни стандарти. Международното право теоретически се основава на елементи и нормативни актове на държавите, регулиращи тези отношения на принципа на еднакъв ранг на държавите. Т.е. правото на народите се основава на презумпцията, че всички народи са равнопоставени и равноправни, аналогично на общочовешки ценности. Както общочовешки ценности не съществуват, така и права на народите, т.е. на всички народи - не съществува.

Copyright:www.backdoornews.com


В международното право се разграничават 3 основни направления:

A. Международно публично право
B. Международно частно право
C. Наднационално право
.

Международното публично право е правова система, регулираща отношенията между държавите, посредством създадени от тях международни организации (например ООН) и някои други субекти на международното публично право. Международното публично право включва следните отрасли и институти:
Дипломатическо право и консулско право
Международно въздушно право
Международно хуманитарно право
Международно космическо право
Международно атомно право
Международно морско право
институт "Изключителна икономическа зона"
институт "Континентален шелф"
институт "Териториално море"
Международно углавно право
Международно икономическо право
Международно право по охраната на околната среда
Право на международната безопасност
Право на международните договори
Право на международните организации
Международно договорно право за закрила правата на човека
Междуотраслови институти:
институт "Международно-правна отговорност"
институт "Междудържавна правоприемственост"
В науката за международно право е отделена обща част на международното публично право.

Международното публично право се прилага по различен начин, в зависимост от това за коя държава се отнася. Това, което на едни държави е разрешено - на други не е разрешено. На САЩ и Израел е разрешено да притежават ядрено оръжие, но на Северна Корея и Иран не е разрешено. На Германия е разрешено водоснабдяването да не се приватизира, но на България не е разрешено и България трябва да отдава водоснабдяването си на концесия на западни корпорации. На Чехия е разрешено чужденци да притежават максимум 49% собственост върху медиите, но на България не е разрешено и в България най-популярните медии - bTV и NOVA са 100% собственост на чуждестранни лихвари. На Турция е разрешено да купува руско оръжие, но на България не е разрешено дори да си ремонтира в Русия оръжието, а трябва да купува остаряла западна бойна техника втора употреба.

"Quod licet Iovi, non licet bovi."
"Това, което е разрешено за Юпитер,
за добитъка не е разрешено."

- латинска поговорка.

Най-важният международен договор в международното публично право е Уставът (Хартата) на Обединените нации и особено Член 2, параграф 4 от Хартата на Организацията на обединените нации, който забранява водене на завоевателна война:

„Всички членове на организацията се въздържат в международните си
отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу
териториалната цялост или политическата независимост на която и да
е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на
Обединените нации.“


Но това не важи за държави като САЩ и военния съюз НАТО, които перманентно и систематично нападат други държави, под претекст, да защитават в тях някакви религиозни малцинства или абстрактни човешки права, след което обсебват природните ресурси на тези държави и сриват жизнения им стандарт.

Международното право включва и правото на народите на самоопределение. Това също зависи не от желанието на народите, а от геополитическите интереси на САЩ и Запада. Правото на самоопределение на народите, разяснява професор Георг Нолте - специалист по Международно право, право на народите и европейско право в Хумболт университет Берлин (Georg Nolte, Professor für Öffentliches Recht, Völker- und Europarecht an der Humboldt-Universität Berlin) публикуван в Tagesschau: "Katalanische Autonomiebestrebungen. Ohne völkerrechtliche Grundlage. Stand: 06.10.2017 16:26 Uhr. Katalonien will um jeden Preis die Unabhängigkeit. Juristisch allerdings sei das ausgeschlossen, erklärt der Völkerrechtler Nolte. Aber warum war die Autonomie dann beim Kosovo möglich? Und wie steht es - ganz aktuell - um die Krim?"

Според светилото на европейското право, Международното право и право на народите - професор Georg Nolte, каталунците нямат право на автономия, също кюрдите и жителите на полуостров Крим, независимо че са провели референдум и над 90% от населението е гласувало за автономия. Аргумент - каталунци, кюрди и руснаци не са били подложени на потъпкване на човешките права. За разлика от тях косовските албанци не са провели референдум, но имат право на автономия, защото са им били потъпкани правата. А кой определя чии права са потъпкани и чии не? САЩ и НАТО определят, че кой друг?


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени