Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Междуконтинентална балистична ракета


Междуконтинентална балистична ракета
Междуконтинентална балистична ракета (съкратено МКБР), на английски: Intercontinental Ballistic Missile (ICBM); на руски: Межконтинентальная баллистическая ракета (МБР), е балистична ракета с голям обсег на действие, да позволява полет между континенти. За междуконтинентални балистични ракети се смятат ракети с обсег на действие над 5 километра. МКБР са много скъпи, де факто ракети носители, които се използват и в космонавтиката. За военни цели почти винаги служат за носители на ядрено оръжие.

Copyright:www.backdoornews.com


ICBM са междуконтинентални балистични ракети, изстрелвани от земята. Submarine Launched Ballistic Missile (SLBM) са междуконтинентални балистични ракети, които се изстрелват от подводници/кораби. Междуконтиненталните балистични ракети са оръжия за масово поразяване, разработени по време на Студената война. Първата дееспособна междуконтинентална балистична ракета е стартирана през 1957 г. от СССР. МКБР биват изстрелвани вертикално и по-голямата част от траекторията си изминават в космоса. МКБР са в състояние да изминават разстояние от 13.000 км. Руската ракета "Р-36" (NATO-Codename: SS-9 Scarp) още през 1962 г. е била в състояние да порази всяка точка от Земното кълбо.

Поради големите габарити, първоначално МКБР са били разположени в подземни тунели, в които да бъдат в непрекъсното движение, за да не могат да бъдат локализирани и унищожени от врага. През 1980-те СССР вече произвеждат междуконтинентални балистични ракети на мобилни платформи - камиони и влакове, които са в непрекъснато движение по територията на СССР и е трудно да бъдат локализирани от задокеанските филантропи. САЩ никога не произвеждат междуконтинентални балистични ракети на мобилни платформи, а инвестират във военни бази в близост до руската, корейската, китайската граници. Американските Intercontinental Ballistic Missile са в силози на територията на САЩ. Това се показва и във филма "Човекът, който спаси света". През 1980-те САЩ разполагат с над 10.000 ядрени бойни глави, респективно Русия - 9.000 ядрени бойни глави.

Отбрана срещу междуконтинентална балистична ракета

Срещу междуконтинентална балистична ракета може да се противодейства само в началната фаза на полета, така наречената Boost-Phase, през първите 3 до 5 минути, когато скоростта ѝ е все още малка. Поради това режимът на Рейгън искаше да разположи над СССР военни сателити, които с лазер да унищожат руските ракети преди да са изстреляни. Техническото развитие на САЩ обаче се оказа недостатъчно, да разработят такъв лазер и до ден днешен.

Три - четири минути след изстрелването на ракетата, тя се движи със скорост от 25.000 km/h до първа космическа скорост - около 20 пъти по-бързо от скоростта на звука. Приближи ли се МКБР до територията на вражеската държава, дори и да бъде засечена от радари, противовъздушната отбрана не е в състояне да прехване бойните глави, тъй като за това е нужно противоракетите да се движат с по-голяма скорост от бойните глави на противника или да предсказват тяхната траектория.

Тъй като все още не съществува надежна отбрана срещу междуконтинентални балистични ракети, единствената възможна реакция на държавите е, в случай на изстреляни срещу тях ICBM, те от своя страна да отговорят, като стартират своите ICBM.

Междуконтиненталните балистични ракети са единствените известни до този момент оръжия, които са в състояние ефикасно да поразят територията на САЩ, с което МКБР са и единствената защита на народите, от "Новия световен ред". Югославия, Ирак, Либия, Афганистан не разполагат с междуконтинентални балистични ракети, поради което бяха "демократизирани" от САЩ. Сирия също не разполага с МКБР и ако не им се бяха притекли на помощ Русия и Иран, Сирия също щеше да сподели участта на Ирак, Либия, Югославия и пр. За разлика от терористите, които поразяват само бедни хора, от които никой не се интересува, то МКБР са в състояние да поразят и лихварите в техните gated community.


Още по темата:

Руската хиперзвукова ракета „Кинжал“ 🚀

Коледният подарък от Русия за САЩ

Ким Чен-ун обиди Доналд Тръмп


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени