Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
www.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Дефектни медицински прибори и импланти от САЩ


Най големият производител на медицинска техника в света е американската фирма "Medtronic/Медтроник". От пейсмейкъри/електрически кардиостимулатори, инсулинови помпи, медицински импланти, ортопедични импланти, изкуствени стави, изкуствена вътреочна леща, кохлеарен имплант, изкуствена ретина, стентове за коронарните съдове, изкуствени клапани до козметични силиконови импланти в гърдите и в задника. Medtronic от САЩ произвежда всичко, но понякога с дефекти.

Copyright:www.backdoornews.com


Успешни съдебни дела срещу производители на импланти са рядкост. Концерните-производители се споразумяват извънсъдебно с обвинителите така, че те да си мълчат. Stephanie Clair завежда дело срещу Medtronic през 2017 г., което завършва с нейното мълчание по случая. Тя е получила от Medtronic Infuse, след което от гърдите надолу е парализирана и се придвижва на инвалидна количка. Делото започва в District Court in Denver, Colorado, като нито един съдия не издава съдебно решение, а в един момент Glen Jones - синът на Stephanie Clair съобщава пред медиите, че случаят е изяснен.

Според адвоката на Stephanie Clair - James Avery, 90% от всички съдебни процеси в САЩ завършват с извънсъдебно споразумение, при което виновникът плаща на жертвата договорена сума пари и жертвата се задължава да си мълчи по въпроса, за да не разрушава имиджа на виновника.

В зависимост от социалния статус на пострадалите, Medtronic плащат за мълчанието им от няколко хиляди до стотици милиони долари. През 2010 г. Медтроник плащат в USA $268 милиона за прекратяване на дело за дефектни електроди на имплантиран дефибрилатор. Dagobert Lindlau - журналист от първа програма на германската телевизия ARD получава 5000 евро да си мълчи. Само в Германия на 15.000 пациенти са имплантирали дефектна сонда.

Сумата, която Медтроник са заплатили за извънсъдебни споразумения за обезщетение за последните няколко години е над 6 милиарда долара. Пострадалите са обезщетени, а обществото не научава истината и Medtronics продължават да продават дефеткни медицински апарати. От 10.03.2017 до 07.01.2019 Medtronic продават дефектни кардиостимулатори, под имената Adapta, Versa, Sensia, Relia, Attesta, Sphera, Vitatron от серия A, E, G, Q. Тези пейсмейкъри в определени моменти спират да работят за известно време. (Източник: WDR - Medtronic ruft Herzschrittmacher zurück. Stand: 14.02.2019, 19:30)

"Infuse" е медицински апарат, произвеждан от фирмата Medtronic/Медтроник, който се поставя в гръбначия стълб на пациента, за да подпомага образуването на костна тъкан. С продажбата на Infuse фирмата Медтроник реализира годишен оборот от почти един милиард долара (900 милиона). В САЩ апаратът става изключителен касов успех. За да реализира тази печалба, Medtronic са плащали на лекари да пишат в медиите хвалебствени статии.

Paul Thacker - разследващ корупцията в американското здравеопазване от сената на САЩ/United States Senate споделя, че Медтроник са платили общо 210 милиона US-Dollar на лекари и учени за "Консултантска дейност, хонорари и различни аранжировки". Един лекар от Atlanta е получил 29 милиона долара, друг от Wisconsin - 35 милиона долара хонорари за лобистка дейност, да хвалят лечебния ефект и да скриват страничното действие, което в някои случаи доказано е довело до смърт на пациентите (Shirley Nisbets).

Започваш от нула и ставаш милиардер

През последните десетилетия Medtronic бързо нараства. Историята на фирмата Медтроник започва в същия сценарий в гараж, както повечето от големите американски предприемачи - основателите на "Google" Sergey Brin и Larry Page, създателите на Snapchat, Steve Jobs, Jeff Bezos, основателите на Hewlett-Packard... Основателят Earl Bakken, имал малка фирма за ремонт на електроуреди в Минеаполис. През 1957 г. по искане на лекар, той конструирал първия в света пейсмейкър, работещ с батерии. В момента Медтроник има годишен приход от около 30 милиарда долара и предлага огромна гама от продукти: хирургически ръкавици, сърдечни клапи, пейсмейкъри, инсулинови помпи, силиконови цици и много други. Всяка секунда двама пациенти по света се възползват от продуктите на концерна, според собствени твърдения. Колко умират от тези продукти, естествено не се дискутира. Medtronic е вездесъщ.

Въпреки това, съдебните спорове относно плащания на подкупи на лекари, нарушения на патенти, подправени данни или дефектни продукти са ежедневие за Медтроник. Хиляди пациенти в САЩ вече са спечелили обещетения от Medtronic. През 2010 г. Medtronic плати 268 милиона долара на американски пациенти за счупени имплантируеми дефибрилатори. В други държави процесите все още продължават. Там е по-трудно да получите обезщетение.

Като цяло Medtronic е платила над 6 милиарда долара съдебни разходи само през последното десетилетие. Това показват международните изследвания в рамките на проекта "The Implant Files". Освен всичко останало, компанията очевидно е прикрила доклади за сериозни странични ефекти, дори смърт, докладвани твърде късно или неправилно етикетирани.

В Индия лицата, подаващи сигнали, обвиняват служителите на компанията в подкупване на лекари. В Бразилия, според правителствен доклад, Медтроник е част от картел, който има споразумения за цените на сърдечните продукти. В Китай Medtronic плати глоба в размер на над 17 милиона долара през 2016 г., след като местните власти заявиха на компанията, че нарушава антитръстовите закони и в крайна сметка вреди на потребителите и пациентите. В САЩ, наред с другите неща, бивш служител от Медтроник обвинява компанията в подкупване на лекари да ползват надценени инсулинови помпи за своите пациенти.
(Източник: International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ)


Още по темата:

400.000 американци-жертви на корумпираната американска фармацевтика


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени