Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Хепънинг


Хепънинг
Хепънинг (от английски език 'happening' – случване, случка, събитие) е термин, употребен за пръв път през 1959 г. за пърформанси на американския художник-авангардист и изкуствовед Allan Kaprow/Алан Капроу. Allan Kaprow (1927-2006) се въодушевява от Jackson Pollock - американски художник-дегенерат, който "твори" в стила абстрактен експресионизъм.

Copyright:www.backdoornews.com


Официално хепънингите са импровизирани акции с публиката, но всъщност са предварително планирани по отношение на структура и протичането във времето и пространството, както и в конкретните действия на артистите. Цели се провокация и заиграване с публиката и въвличането й в самия художествен процес.

Хепънингът е постановка, която се състои от не свързани помежду си епизоди. Например соросоидите, участващи в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски през 2013 г., по онова време се преструват на жандармерист и разплакана 14 годишна протестърка, същите през 2017 г. се прегръщат като активисти на гей-парад.

Една от ранните форми на Happening е Dé-coll/age-Happening, при която артистите хвърлят предмети по публиката, късат и цапат, демонстрират ексхибиционизъм. Например в Русия сороститутки ("Pussy Riot", Надежда Толоконникова, Елена Костылева) на публични места си вкарват охладена кокошка във влагалището и крещят, че Михаил Ходорковски трябвало да се кандидатира за президент на Русия.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени