Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Нова клопка за събиране на лични данни


GetContact е безплатно приложение за Андроид
GetContact е безплатно приложение за Андроид, което се рекламира като защита от спам и прилижение за идентифициране собственика на непознат телефонен номер. На практика, при позвъняване от непознат за потребителя телефонен номер, при инсталирано приложение GetContact, на дисплея в телефона на потребителя се показва снимка, име, адрес, професия и пр. лични данни на този, който звъни, които GetContact е събрал от социални мрежи и адресните книги в телефоните на всички, които са се регистрирали в GetContact. GetContact се разпространява чрез Google Play Store.

Copyright:www.backdoornews.com


GetContact използва същия метод за събиране на лични данни и съставяне на характерови профили на потребителите, който използва WhatsApp и Viber: При регистрация, потребителят се съгласява GetContact да копира адресната книга в телефона му, контактите в социалните мрежи, снимки в телефона му, всички E-Mail адреси, IP-адреса му, както и списъка с телефонните разговори, които потребителя е провел.

Според екперта от антивирусната лаборатория на Касперски - Виктор Чебышев, приложението GetContact е безобидно, само в случай, че при регистрация потребителят регистрира фалшиво име и в адресната му книга няма нито един телефонен номер, както и в телефона му няма снимки, видео, регистрация в социалните мрежи и пр. Също както и регистрация във Facebook е безобидна, в случай че потребителя се регистрира с произволно име и осъществява приятелство с непознати хора. Но това, според устава на Facebook е забранено, както всичко, което води до забогатяване е изброено в наказателния кодекс.

Не е ясно кой е собственика на GetContact (също както не е ясно кои са собствениците на Viber). GetContact принадлежи на GetContact LLP - фирма, регистрирана в Лондон през ноември 2017 г. от двама турски граждани: Burak Sağlık и Mustafa Sevinç, а е разработен от Tekyason Yazılım, които по всяка вероятност са подставени лица.

Междувременно, приложението GetContact е блокирано в много държави, но все още е легално в Русия, в която стана хит. Хората масово се регистрират от любопитство да узнаят под кое име присъстват в адресната книга на свои приятели и познати.


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени