Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Frenemy


приятел-враг
"Frenemy", също "frienemy" - приятел-враг е оксиморон, неологизъм, който означава фалшив приятел, от англйски friend/приятел и enemy/враг. В поведението си фалшивият приятел е външно дружелюбен и добронамерен, въпреки че е в конкурентни и антагонистични отношения с приятеля си. "Френеми" се употребява за отделни хора, групи, институции или цели държави в търговията и геополитиката. В английския език думата "Frenemy/Френеми" се употребява за първи път през 1953 г., а през 2008 г. вече е в Oxford Dictionary.

Например западно-европейските държави и САЩ са приятели, но САЩ подслушват телефоните на западните си приятели, крадат им иновационни технологии, шпионират ги чрез Гугъл, Facebook, Viber. Но и СМИ на западните държави не пропускат да дискредитират друга държава от Запада.

Copyright:www.backdoornews.com


"Frenemy/Френеми" отношения възникват там, където по стечение на обстоятелствата отделните субекти са принудени да работят, живеят или учат заедно. Фалшивото приятелство започва още в първите години в училище. Децата се сприятеляват със своите съученици, но се конкурират за лидерство или високи оценки и организират един срещу друг мобинг. Особено в училищата по изкуствата. Също съученици се конкурират за любовни партньори.

По-късно на работното място Frenemy отношения възникват, когато служителите упражняват квалифицирана работа и си завиждат един на друг. Често служителите нямат много свободно време за приятелски контакти извън работното място и се срещат в свободното си време със свои колеги. Най-ярко изразени Frenemy отношения има при професии в сферата на изкуството - балет, музика. Музикантите в един оркестър са принудени да работят заедно, въпреки че са в постоянна конкуренция помежду си. Музиканти от един оркестър или балетисти от един театър общуват помежду си и извън работното им време, организират купони и в същото време се стремят един - друг да се дискредитират.


Още по темата:

Frenemy отношения в любовта


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени