Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Начало Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Българите се разболяват от работа 😔Бърнаут
Българите се разболяват от много работа и стрес, съобщиха българските казионни медии на 25.07.2018 г. Заради стрес българинът е взел болнични, които са стрували на бюджета 440 млн. лева. Така нареченият burnout е излязъл на работодателите 70 млн. лв.

Copyright:www.backdoornews.com


Синдромът на професионалното изчерпване (на английски: burnout) се характеризира със специфични симптоми и стадии на развитие. Започва с повишено чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Последствията са физиологични, емоционални, поведенчески, включително проява на суицидни настроения, инсулт, инфаркт, колит, язва, гастрит, затлъстяване, мигрена, астма, стерилитет.

По данни от проучване на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, 70% от лекарите в България страдат от Burnout-Syndrom, тъй като повечето лекари в България работят на 2-3 места едновременно. В Полша умират лекари от Burnout-Syndrom.

Бърнаутът е професионално заболяване, от което страдат хора, които са подложени на силен стрес и непрекъснато прекрачват лимитите си, докато не изгорят здравословно. Бърнаутът е класифициран под код Z73 на международната класификация на заболяванията ICD-10-GM. Бърнаутът се обяснява с несъответствие между очакванията на личността и реалността. Бърнаутът е крайното състояние на процес, който започва с идеалистическо въодушевление и преминава във фаза на загуба на илюзиите, отчаяние и апатия.

Според данни, предоставени от националния секретар на КНСБ Огнян Атанасов, реално заради изтощение от работа в България отиват половината от средствата, отделени от бизнеса за болнични на служителите. Годишно те са в размер на 150 млн. лв. Според данните работодателите са увеличили парите за болнични почти три пъти за 8 години. През 2010 г. те са били около 53 млн. лв.

В България 40% от българите смятат, че са подложени на силно напрежение на работното място, което оказва влияние върху психическото и физическото им състояние.
loading...

Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2018 www.backdoornews.com
Всички права запазени