Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Bundesländer/Германски републики/Федерални провинции на ГерманияBB - Brandenburg/Бранденбург

BE - Berlin/Берлин

BW - Baden-Württemberg/Баден-Вюртемберг
loading...
BY - Bayern/Бавария

HB - Bremen/Бремен

HE - Hessen/Хесен

HH - Hamburg/Хамбург

MV - Mecklenburg-Vorpommern/Мекленбург-Форпомен

NI - Niedersachsen/Долна Саксония

NRW - Nordrhein-Westfalen/Северен Рейн-Вестфалия

RP - Rheinland-Pfalz/Рейнланд-Пфалц

SH - Schleswig-Holstein/Шлезвиг-Холщайн

SL - Saarland/Саарланд

SN - Sachsen/Саксония

ST - Sachsen-Anhalt/Саксония-Анхалт

TH - Thüringen/Тюрингия
Bundesländer/Германски републики/Федерални провинции на Германия
(Западна) Германия е държава, съставена от 16 федерални провинции. На немски език провинцията се нарича Land, а в книжовния неюридически език също и Bundesland (съюзна, федерална страна). Множественото число е Länder (произнасяно лендер) и затова на български език провинциите понякога се наричат лендери. Три от тях са провинции-градове (Stadtstaat – град държава; всъщност провинция Бремен обхваща 2 анклава), а останалите 13 се наричат Flächenländer (Флехенлендер, „областни провинции“, „провинции с площ“).

Copyright:www.backdoornews.com


Думата Freistaat (свободна държава) в някои от официалните имена на провинциите се използва само като исторически термин. Според немската конституция Freistaat няма по-специален статут от другите провинции.

Преди Обединението на Германия на 3. октомври 1990 година, Западна Германия се е състояла от 10 провинции, а през 1952 Източна Германия е реорганизирана на 15 административни области. След Обединението на Германия на 3 октомври 1990, 14-те от тези области са трансформирани в 5 провинции – Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург, Саксония-Анхалт, Тюрингия и Саксония, така както са съществували през 1952. Бившата област Берлин (източен) заедно със Западен Берлин са реорганизирани в новата провинция Берлин.

Според Конституцията на Германия (член 28) управлението на всяка федерална провинция трябва да бъде републиканско, демократично и социално. Всички провинции се управляват от правителства начело с министър-председател заедно с Ландтаг („провинциален парламент“). Отношенията между законодателната и изпълнителната власт са същите както и на федерално ниво: провинциалният парламент се избира на всеки 4 или 5 години (зависи от провинцията), а министър-председателят се избира след гласуване в рамките на членовете на този провинциален парламент. След избирането му министър-председателят съставя кабинет с който управлява федералната провинция.

Правителствата на Берлин, Бремен и Хамбург се наричат сенати, в Бавария, Саксония се наричат държавни правителства (Staatsregierung), а в останалите – Landesregierung (правителство на провинцията/страната). Преди 1 януари 2000 Бавария има двукамерен парламент с избиран Ландтаг и назначен сенат, съставен от представителите на най-важните обществени и икономически слоеве на провинцията. Горната камара – Сенатът, е премахната след референдум през 1998 г.

Провинциите Берлин, Бремен и Хамбург се управляват малко по-различно от останалите федерални провинции. В тези градове изпълнителната власт се състои от членове на сенатите; сенаторите заемат длъжности еквивалентни на тези, заемани от министрите на по-големите провинции. Еквивалент на министър-председател е Senatpräsident („Председател на сената“) в Бремен, Erster Bürgermeister („Пръв градоначалник“) в Хамбург и Regierender Bürgermeister („Управляващ градоначалник“) в Берлин.


Още по темата:

Заплати в Германия

Данъци в Германия 💸

Тарифи за заплащане в Германия 🌹


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени