Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Истината за Агата Кристи


Правду об Агате Кристи Истината за Агата Кристи
Дейм Агата Мери Клариса Кристи като дете
Дейм Агата Мери Клариса Кристи (на английски: Dame Agatha Mary Clarissa Christie), (родена като Агата Мери Клариса Милър) е световно известна английска писателка, авторка на 66 криминални романи, 19 сборника разкази, повести, драми с криминален сюжет. Според Index Translationum на UNESCO, творбите на Agatha Christie са на първо място в света по преводи на различни езици. Произведенията на Агата Кристи са преведени на 103 езика – повече отколкото тези на Уилям Шекспир. Agatha Christie се смята за най-успешната авторка на криминални романи в цялата човешка история. Пиесата ѝ „Капан за мишки“, която все още се представя с голям успех в Лондон, е най-дълговечната театрална постановка в света. Според някои източници, Агата Кристи е публикувала над 2 милиарда книги, с което е на трето място в света, след Библията и Уилям Шекспир.

Copyright:www.backdoornews.com


Agatha Christie
Някои от творбите на Агата Кристи са в съавторство с други писатели, други са публикувани под псевдонима Мери Уестмакот. А дали останалите наистина са творения на Агата Кристи?

Агата Кристи е родена на 15 септември 1890 г. в богаташко семейство на американеца Frederick Alvah Miller и британската му съпруга Clarissa Margaret Boehmer във викторианска Villa Ashfield в Torquay. От къде родителите ѝ са имали доходи не се знае. В нейната автобиография има намеци, че са живеели от лихви.

Agatha Christie не е посещавала училище до 16 годишна възраст, а е била обучавана при домашни условия от майка си, която открила писателския талант на дъщеря си. Агата Кристи се опитва да следва музика в Париж, но се отказва. Според множество източници, като например уебсайта на Мичиганския университет/University of Michigan, Агата Кристи е страдала от дисграфия - разстройство на възможността за писане и вероятно е страдала от дислексия - умствено изоставане с неспособност за четене и разбиране на прочетеното. Нейната дисграфия е била толкова тежка, че е имала проблеми да прочете какво е написала в тефтерчето си:

"Agatha Christie often claimed herself to be the “slow one in the family,” and always found writing and spelling very difficult. Christie also was challenged with dysgraphia, and possibly even dyslexia. Her dysgraphia was so troublesome that she often couldn’t balance her own checkbook."
University of Michigan

Агата Кристи не е единствената неграмотна богаташка. Много мултимилиардери страдащи от дислексия напускат училище, поради подигравки от техни съученици.

Според разпространяваната от средствата за масова информация биография, Agatha Christie по време на Първата световна война работи като доброволка - медицинска сестра/Voluntary Aid Detachment към британския Червен кръст в болница, а по-късно и в аптека. И по този начин Агата Кристи била получила обширни познания с отрови, като 83 от престъпленията в нейното творчество са убийства чрез отравяне.
Agatha Christie
По-голямата част от хората не са в състояние по време на целия си живот да прочетат 66 романа и многочислени разкази, повести, а Агата Кристи, която не е можела да пише и да чете, поради което никога през живота си не е ходила на училище, е сътворила такова огромно творчество сама. Освен това в своите творби Агата Кристи демонстрира огромни познания в криминологията, токсикологията и психологията, които дори и на тесни специалисти едва ли са позати.

Историята за Агата Кристи много прилича на историята за Уилям Шекспир, който е бил необразован човек и не е подписал нито една от творбите си. Такива митове в Западната култура има много: Двамата студенти от Stanford University - Sergey Brin и Larry Page, които получили чек за US$100.000 и тогава решили да регистрират фирмата Google Inc.. А други двамата студенти от Stanford University създали Snapchat. Историята за Mark Zuckerberg, който без разрешение поставил снимките на студентите на уебсайт и така създал Facebook. Историята за Павел Дуров и още няколко студенти-отличници от Санкт-Петербург, които на шега създали руската социална мрежа "ВКонтакте". А Михаил Ходорковски станал милиардер, защото "Като работник бил сериозен и докато учел, работел по строежите." В човешката история митовете са повече от гениите.

Ако един богаташ реши да стане холивудски актьор или поп-певец, трябва поне да може да се усмихва пред камерата, а гласа му може и да го дублират („Модърн Токинг“). Но ако един богаташ реши да стане писател - достатъчно е само да се отпечатват книги с неговото име на корицата.


Още по темата:

Какво образование имат милиардерите


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени