Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
www.backdoornews.com www.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Почина Милчо Левиев


пианист
В 22 ч. на 12 октомври 2019 г. българско време е починал на 81 годишна възраст един от най-големите български джазмени Милчо Левиев, съобщиха негови близки. Преди десетина дни той се е свързал с Игор Марковски, за да получи правата за книга, която искал да издаде. След това обаче рязко се е влошил.

Copyright:www.backdoornews.com


Милчо Исаков Левиев е български джаз музикант, композитор, аранжор, пианист, работил в България и в Съединените щати. Брат е на художника Йоан Левиев. Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив в еврейско семейство. Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966, преди Вили Казасян. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

През 1965 създава групата "Джаз Фокус'65", с която гастролира в страната и чужбина до 1970 г. с голям успех. Едно от най-известните му произведения за този период е аранжиментът на песента на Пол Маккартни "Вчера“ (Yesterday). Пише филмова музика. През 1970 г. Милчо Левиев напуска България, за да поиска политическо убежище. Отпърво остава за кратко време в Германия, където музицира с Jazzensemble des Hessischen Rundfunks и Colin Wilkie & Shirley Hart. През 1977 г. Милчо Левиев получава американско гражданство и през 1978 г., вече с американски паспорт, пристига в България за участие във Втория преглед на българските джазови оркестри в зала „Универсиада“. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и майсторски клас в Нов български университет.

В интервю от началото на 1990-те, публикувано в българските казионни медии, Милчо Левиев охарактеризира манталитета на българите, като казва, че българите имат едновременно комплекс за малоценност и мания за величие.

Милчо Левиев умира на 12 октомври 2019 г. в Солун.

Discography

As leader

Blue Levis (Dobre, 1978)
Plays the Music of Irving Berlin (Discovery, 1982)
Music for Big Band and Symphony Orchestra (Trend, 1983
) Piano Lesson (Dobre, 1987)
Destination (Optimism, 1987)
Bulgarian Piano Blues (MA, 1990)
The Oracle with Dave Holland (Pan Music, 1992)
Up & Down with Dave Holland (MA, 1993)
Man from Plovdiv (MA, 1999)
What's New (Atlas, 1980)
Blues for the Fisherman (Mole Jazz, 1980)
True Blues (Mole Jazz, 1981)
Jive Sambas (Vartan Jazz, 1997)
Quiet Love with Vicky Almazidu (Ethnic Art, 2004)
Multiple Personalities (Mighty Quinn, 2006)
Quiet March (Perfect, 2015)

As guest

With Billy Cobham
Total Eclipse (Atlantic, 1974)
Shabazz (Atlantic, 1975)
A Funky Thide of Sings (Atlantic, 1975)

With Don Ellis
Tears of Joy (Columbia, 1971)
Connection (Columbia, 1972)
Soaring (MPS, 1973)
Haiku (MPS, 1974)

With Roy Haynes
Thank You Thank You (Galaxy, 1977)
Vistalite (Galaxy, 1979)

With Gerald Wilson
Jessica (Trend, 1983)
Calafia (Trend, 1985)

With others
Al Jarreau, Breakin' Away (Warner Bros., 1981)
Arif Mardin, Journey (Atlantic, 1974)
Airto Moreira, Virgin Land (Salvation, 1974)
L. Subramaniam, Fantasy without Limits (Trend, 1980)

Филмография

1965: Горещо пладне
1967: Отклонение
1968: Опасен полет
1968: Малки тайни
1969: Иконостасът
2001: Писмо до Америка


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени