Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от чужбинаwww.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Опел закъсва


Opel
Производителят на автомобили "Opel" обяви, че ще съкрати работното време на около 2600 служители от централата си в Рюселсхайм/Rüsselsheim. Това беше потвърдено от говорител на концерна. За следващите шест месеца късната смяна трябва да бъде отменена. Съкращението беше координирано с профсъюза на работниците, съобщава първа програма на германската държавна телевизия ARD: Stammwerk Rüsselsheim. Sechs Monate Kurzarbeit bei Opel. Im Opel-Stammwerk in Rüsselsheim droht Kurzarbeit. Das Unternehmen stellte einen entsprechenden Antrag. Betroffen wären 2600 Mitarbeiter. Erst ab 2021 wird die Belegschaft wieder mehr zu tun bekommen. Stand: 01.10.2019, 13:59 Uhr.

Copyright:www.backdoornews.com


Наемоработниците ще получават кратковременно работно заплащане като компенсация за неработно време и обезщетение от Opel. Центърът за проектиране и другите централни звена на производителя на автомобили не са засегнати. „Тази стъпка е създадена, за да създаде социално приемливо решение за преход“, заявиха от компанията. В автомобилната компания Опел, принадлежаща към френската група PSA, в момента липсва интерес към леките коли Опел. Производството на семейния автомобил Zafira беше изтекло през лятото, продажбите на седана Insignia отслабват. Чак през 2021 г. ще излезе автомобил Astra втори модел в основния завод на Opel и това е устойчиво сигурно. PSA обяви през юни преместването на продукцията на Astra от Полша в Rüsselsheim. Докато това не се случи, служителите трябва да бъдат държани във фирмата, доколкото е възможно. Уволнения по целесъобразност са изключени за германците поне до лятото на 2023 година. "С инвестициите в изграждането на следващия Opel Astra от 2021 г. бъдещето на завода е осигурено в дългосрочен план", увериха от Opel.

С работа на частично работно време компаниите се опитват да избегнат уволненията в трудни икономически времена. Ако липсват поръчки и производството се съкращава, служителите работят само част от обичайното време или временно изобщо не работят. Компанията плаща само заплатата за свършената работа и веднага спестява разходи за персонал. Служителят обаче получава голяма част от обичайния си доход, защото агенцията по заетостта компенсира част от загубата на заплати.

Според Федералната агенция по заетостта в момента 43.000 души работят на частично работно време в Германия. Преди голямата финансова криза през 2008 г. числото беше средно 100.000, каза шефът на агенцияте по заетостта Detlef Scheele/Детлеф Шееле. Въпреки това, има все повече и повече нужда от обсъждане: В момента Федералната агенция изброява 25.000 нови обяви за работа за частично работно време краткосрочно.

Според проучване на Ifo, краткосрочната работа в германската индустрия в момента е съсредоточена в седем сектора. Най-силно засегната е текстилната промишленост с дял от 20 процента от компаниите. Около седем процента от всички компании, които работят върху производството на автомобили и части за автомобили, в момента работят на краткосрочна работа.

Ако човек го повозят с вързани очи последователно в Opel Vectra и Mercedes-Benz S-600, той със сигурност няма да усети разликата, но "Опел" има статута на "Москвича" на Запада. А за леката кола не е достатъчно само да те придвижва от точка А до точка Б, иска се леката кола да е статус символ.


Още по темата:

BMW намалява заплатите на инженерите

Финални преговори на VW с Турция, не с България!


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени