Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от чужбина www.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Разкриха банките, че са предизвикали финансовата криза


Margrethe Vestager
Европейската комисия обяви, че пет големи банки - Citigroup, Barclays, JP Morgan, Mitsubishi UFG и Royal Bank of Scotland са глобени за манипулиране на обменните курсове на валути за няколко трилиона долара, с което умишлено са предизвикали финансовата криза през 2008 год. Глобата е в размер на $1.2 милиарда, съобщи Ройтерс: EU fines Barclays, Citi, JP Morgan, MUFG and RBS $1.2 billion for FX rigging. MAY 16, 2019/12:55 PM.

Copyright:www.backdoornews.com


Заради манипулиране на валутните курсове, за което банките тайно са се договорили помежду си (Devisen-Kartell), банките са извекли огромни печалби, за сметка на потребителите. Европейската комисия заяви, че банките са сформирали два картела, за да манипулират валутния пазар, включително американския долар, еврото и паунда. "Тези картелни решения изпращат ясно послание, че Комисията няма да толерира тайно поведение, в който и да е сектор на финансовите пазари", заяви в изявление европейският комисар по конкуренцията Margrethe Vestager/Маргрете Вестагер.

Координаторът на конкуренцията в ЕС уточни, че повечето от търговците са се познавали лично и са създали чат-стаи с имена като „Есекс Експрес“ и „Джими“. Действията на единия картел протича между декември 2007 г. и януари 2013 г., а другият е действал от декември 2009 г. до юли 2012 г. Групата, наречена "Трипосочен бананов сплит", съставена от търговци на UBS, Barclays, RBS, Citigroup и JP Morgan бяха глобени с 811,2 милиона евро, а Citigroup с 310,8 милиона евро. Вторият картел на Есекс Експрес, включващ UBS, Barclays, RBS и MUFG получи глоба от 257,7 милиона евро, като наказанието срещу Barclays бе 94,2 милиона евро, при реализирана печалба от тях няколко трилиона долара!

При всяка криза едни печелят, а други губят - игра с нулева сума. Само в учението на Карл Маркс, по време на икономически кризи губят както работниците, така и капиталистите.


Още по темата:

Финансовата криза удвоява милиардерите

Как се печели от акции

Как обраха спестяванията на българите


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени