Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от България www.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

ГЕРБ протакват закона за неизбежна отбрана


отбрана
При незаконно влизане в чужд имот жертвите да могат да се защитават без да им бъде търсена отговорност. Това приеха единодушно депутатите на първо четене с промени в Наказателния кодекс, предложени от "Обединени патриоти" в прилагането на института "неизбежна отбрана". ГЕРБ фиктивно подкрепиха предложенията на "Обединени патриоти", но изразиха резерви и настояват за сериозно обсъждане на въпроса и поискаха максимален срок за предложения между първо и второ четене.

Copyright:www.backdoornews.com


Според сега действащите текстове, право на неизбежна отбрана има собствекът (ползвателят), когато в жилището му е проникнато с насилие или взлом. С предлаганата нова формулировка "противозаконно влизане в жилище" ще се разшири приложното поле на разпоредбата, като в него ще влязат и измамата, заплахата, влизането през отворен прозорец или чрез използване на шперц например. Измененията предвиждат и да не се счита за превишаване пределите на неизбежна отбрана, когато нападението е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или когато е извършено нощем. Законопроектът цели намаляване на престъпността, както и осигуряването на по-голяма защита за лицата, които стават жертва на посегателства. Промените се налагат заради зачестилите случаи на нарушаване на неприкосновеността на частната собственост и застрашаването на живота на хората, мотивираха се вносителите.

Поправките в Наказателния кодекс касаят и санкциите за маловажни кражби. Според сегашните текстове, ако стойността на кражбите е до две минимални работни заплати (1100 лева), може да се приключи производството с глоба между 100 и 300 лева. Т.е. откраднал си 1000 лева - глобяват те 100 лева и си гледаш кефа.

Патриотите предлагат минималната стойност на кражбата да бъде намалена на една минимална работна заплата, а санкцията да скочи от 500 но 1000 лева. В момента законът не е толерантен към тези, които защитават собствеността си, настоя Искрен Веселинов от "Обединени патриоти". "30 години години в малките населени места безчинстват определени групи върху възрастните хора и имуществото им. 30 години реагираме много толератно на тези проблеми. Не може определени хора да влизат в двора и да крадат кокошки, агнета и да пребиват възрастни хора, и да казваме, че това е маловажно престъпление", каза и Юлиан Ангелов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък добави, че предложените текстове са балансирани и не носят риск от извършване на криминално престъпление, прикрито като неизбежна отбрана.

Всъщност сегашните закони в РБ достатъчно защитават жертвите на криминални престъпления, но само в случай че българските прокурори и съдии се придържат към законите, а не към указанията на задокеанските им господари и тяхната бонусна програма.


Още по темата:

Оправдаха шведа, който ритна българката в главата

Джебчийката Събка е вече на свобода!

Авторитетът на България


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени