Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от Българияwww.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Американците вдигат тока на българите с 20%


ТЕЦ Марица Изток
Националната електрическа компания е поискала близо 20% увеличение на тока за бита и малките фирми от първи юли 2019. Според мнение на експерти, в предаване от 06.04.2019 г. по телевизия Bulgaria ON AIR, причината за увеличението цената на тока в България е увеличението на емисионните квоти за въглероден окис/въглероден двуокис, които са повече от два пъти. А за американските елктроцентрали тези квоти се изплащат от НЕК, т.е. от българския народ. Печалбата на американците трябва да е гарантирана!

Copyright:www.backdoornews.com


Валери Симеонов в интервю пред агенция Фокус от 06.04.2019 г: "Продължаваме темата за заробващите договори на американските централи с нашите непрекъснати запитвания към Европейската комисия, която трябва да се произнесе и да определи има ли държавна помощ в договорите с ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“. Това са т.нар. американски централи, които по договор задължително продават ток на НЕК, фактически нерегулирания ток на много по-високи цени от пазарните. Даже когато не работят тези централи, държавата им плаща мощността, която би трябвало да произвеждат, което за нас е абсолютно демонстрация на държавна помощ. И аз не мога да разбера, колко време ще е необходимо за Европейската комисия да се произнесе по въпроса. Сигналът от българската държава по отношение на тези неправомерни договори, които естествено пак българската държава си ги е сключила, не ги е сключил някой външен дипломат, а са сключени точно от българската държава.

Те са започнали по времето на Иван Костов и съответно потвърдени по времето на Станишев. Но тези договори са заробващи и не знам, колко време е необходимо и докога трябва да продължи това чакане. Защото такова е убеждението на министър-председателя Бойко Борисов и на ГЕРБ, че трябва да се чака становището на Европейската комисия. Нашето становище не е такова. Още 2015 година в края на лятото аз съм внесъл в Народното събрание законопроект, който не видя бял свят. Този законопроект беше законопроект за прекратяване на договорите с двете централи."

В края на март предложение за новите цени на тока внесоха от трите електроразпределителни дружества. Най-голямо увеличение са поискали от ЧЕЗ - близо 9%. От EVN предлагат токът да поскъпне с 4%, а от "Енерго-Про" с 1,7%. Енергийният регулатор ще вземе окончателно решение за цените на тока в края на юни 2019.


Още по темата:

Кой измисли "глобалното затопляне" и определя квоти за CO2


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени