Please enable / Bitte aktiviere JavaScript!
Veuillez activer / Por favor activa el Javascript!
Новини от Българияwww.backdoornews.com
Новини Политика Информация за емигранти Здраве Високи технологии Изкуство

Имотите на любимците на държавата 🏡


любимците на държавата
Според публикации в българските казионни медии от 21.03.2019 г., новият палат на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов е с обща площ от малко над 315 m2, което представлява 1/7 от палата на един от собствениците на руската социална мрежа Вконтакте Юри Бенционович Милнер - американски мултимилиардер от руско-еврейски произход.

За да придобие двореца си, Цветанов приписва на „Артекс“ два от своите апартаменти и доплаща 100.000 лева, с което старите апартаменти са били собственост на фирма "Артекс" само няколко часа. Всъшност доплатените 100 000 лв. от Цветан Цветанов покриват не разликата в квадратурата на жилищата, а разликата в данъчните им оценки.

Веднага след това "бившите" апартаменти на Цветанов са били продадени на "бивш" подчинен на самия Цветан Цветанов. Това е "бившият" IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков. Срещу сума от 470.000 лева, Симеон и Ива Велкови придобиват 190 квадрата жилищна площ и две паркоместа.

Copyright:www.backdoornews.com


Според данни от фирма „Артекс“ цените на имотите в тази и подобни сгради започват от 2600 евро за квадратен метър. Цената за Цветанов обаче е под 630 евро, че нали той е любимец на държавата. Само бедните купуват по пазарни цени. Депутатът от БСП Явор Божанков пресметна, че цената, на която е придобит имотът, е четири пъти по-ниска от пазарната. "Днес разбираме, че Цветанов е собственик на апартамент от 315 кв. м с ВИП асансьор в една от най-скъпите сгради в България. Придобит този път не с пенсиите на тъщата, а със заменки, при четири пъти занижени цени – по-евтин от панелен апартамент в покрайнините. Пазарните цени са около 2600 евро на квадрат, а не 600 евро като за Цветанов. Така той получава подарък от над 1 млн. лв. спрямо пазарната цена", твърди депутатът.

"В момента Велков не работи за ГЕРБ“, коментираха от пресцентъра на партия ГЕРБ, а впоследствие уточниха, че е напуснал преди повече от две години и половина. Според профила на Велков в социалната мрежа LinkedIn, той и в момента работи като “e-campaigner” към ПП ГЕРБ. Велков е бил в тясна връзка с Цветанов, най-вече в предизборния щаб на ГЕРБ. Преди повече от две години обаче той напуска, за да започне да получава държавни поръчки, като държавен служител в „Ръководство въздушно движение“ (РВД).

Още двама любимци на държавата са станали новодомци в столичния кв. "Изток" миналото лято на "тънки" цени. Скоро след като зам.-председателят Цветан Цветанов се сдобива с палата си от фирма "Артекс", министърът на правосъдието Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов купуват жилища в същия квартал от същия продавач, показа разследване на Биволъ. Цачева се е сдобила с ново жилище на 27 юли 2018 г. - скоро след Цветанов.

Справка в имотния регистър показва, че Цецка Цачева и сестра ѝ Ирина Цачева са придобили палат от 199 кв. м и гараж от 20 m2 на ул. "Юрий Гагарин" 20 за 285.704 лв. На този адрес се намира луксозната сграда "Вселена" на "Артекс". Също там ден по-рано от Цачева жилище е купила фирмата на Рашидов "Рашидов пропъртис". От данните в имотния регистър става ясно, че Рашидов е платил за апартамент от 112 кв. м - 187.432 лв. Пред медии той коментира, че цената е ниска, защото е купувал на зелено и вече инвестира само в имоти.

Цецка Цачева ненадейно цъфна пред камерите на bTV с думите: "Видях изкопа на мястото, поинтересувах се коя е фирмата и ги потърсих - без брокери, тъй като цената значително се увеличава.“ Тя обясни, че със сестра си продали апартамент в Плевен, за да си купят палат в София: "Три поколения ще живеем в това жилище [...] Не е малък, с три спални. Сумата за имота е 4-цифрена в евро и за мен не е малка. Цената е над 600 евро на квадрат", каза правосъдният министър пред вестник "Сега", но отказа да поясни колко точно струва жилището. Парите ѝ били от спестявания и средства от много години назад, както и от продажба в Плевен на съборетини - две кантори, апартамент, гараж, наследствено жилище от родителите, ниви и пр.

Не всеки в България успява да започне собствен бизнес и не всеки успява да си продаде съборетината на село и с парите да си купи палат в София.

Дори при тези очевадно символични спрямо пазара цени, сметките не излизат. Ако приемем, че първата налична цена на луксозния имот на "Латинка" от 560.830 лв. плюс 43.802 лв. за гаража е пазарна (поне надхвърля данъчната оценка), излиза, че "Артекс инженеринг" се е лишил от собственост на обща стойност 604.632 лв., за да получи приход от 470.000 лв. от продажбата на двата бивши апартамента на Цветанов плюс 100.000 лв. от него, платени кеш. Тоест "Артекс инженеринг" е получила 570.000 лв., за собственост от 604.632 лв., или е загубила от цялата сделка 34.632 лв. и няма да плати ДОД.

Сключването на сделките на една и съща дата със всички любимци на държавата не са случайни: "Свикнали сме на всякакви корупционни схеми, въпросът е ГЕРБ прави ли така, това е тежкият въпрос за нас, той е морален въпрос", каза Бойко Борисов. Новият палат на стария вътрешен министър е пентхаус, разположен в Gated community на последния шести етаж, в сграда на име "Летера", получила титлата "сграда на годината" през 2017 г. Към него има и разкошен двоен гараж, който е отделен от гаражите на плебеите в сградата. Има предверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта, според нотариалния акт, също е собственост на Цветанови.

Естествено изтеклата нелицеприятна информация е само върхът на айсберга. Президентът Румен Радев заяви, че случаят с апартаментите на управляващите далеч надхвърля обхвата на една имотна сделка. По думите му няма как антикорупционната комисия, която е назначена и контролирана от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, да разследва именно него по "беззъбия" закон, наложен от самия Цветан Цветанов. "Затова според мен поредно гарантирано оневиняване на Цветанов ще се размине с моралната присъда на обществото", заяви президентът Румен Радев.


Още по темата:

Защо разкриха палата на Ангел Джамбазки

В кои държави чужденците нямат право да купуват имоти

Най-красивата българка с апартаментче 142 кв.м. за €31.000

Тетка Цачева ще подаде оставка

Подготвят отчуждаване на жилища

Бедният купува на по-висока цена

Самолетът на пукналите олигарси струва €180.000

Владимир Живков черпел приятелите си с гимнастички от националния


loading...


Условия за ползване   За рекламодатели

© 2017 - 2019 www.backdoornews.com
Всички права запазени